Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: ‘Mijn moeder was een heilige’

Interview
Het leven van Huub Stapel stond op z’n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn solovoorstelling ‘Alleen familie’ is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.
Hilbrand Rozema
donderdag 23 maart 2023 om 11:10 aangepast 26 maart 2023 11:47
Huub Stapel: 'Mijn ouders waren de minst rancuneuze mensen die ik ooit heb ontmoet.'
Huub Stapel: 'Mijn ouders waren de minst rancuneuze mensen die ik ooit heb ontmoet.' beeld Carel Schutte
Niet te missen

Huub Stapel is een Limburger uit de grensstreek. En dat wil hij weten ook. Hij woont al 41 jaar in Amsterdam, maar de band met Tegelen en zijn vrienden daar is intact. ‘Als ik er ben, gaan we direct op oude voet verder.’ En de band met vroeger wordt alleen maar hechter. ‘Ik verloor mijn ouders jong, mijn vader toen ik 21 was, mijn moeder 21 jaar later, op mijn 42e. Nu zeg ik voor elke voorstelling: ‘Pap, mam, kiek maar efkes mee’, bij wijze van schietgebed.’ We spreken elkaar in zijn stamcafé in Oud-Zuid.

Moed

Plankenkoorts? Heeft hij niet. Nooit. ‘Ik slaap altijd goed, behalve als er gedoe is. De sfeer moet goed zijn, ik ben niet van het pappen en nathouden. Dat je dat durft: acteren, het podium..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.