Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

Achtergrond
In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.
Klaas Vos
vrijdag 24 maart 2023 om 06:24
Het monument voor de Engelandvaarders in Katwijk, in 2017 geplaatst.
Het monument voor de Engelandvaarders in Katwijk, in 2017 geplaatst. beeld Maarten Boersema

Als kind las ik met rode oortjes Engelandvaarders van K. Norel, zoals ook Reis door de nacht van Anne de Vries. Avonturen van heldhaftige mannen voor wie het liedje ‘Wie wil er mee naar Engeland varen’ een angstig spannende dimensie bevatte. Dat zulke avonturen nog steeds tot de verbeelding spreken blijkt wel uit de populariteit van de musical Soldaat van Oranje, die nog steeds volle zalen trekt. Ik ben niet zo van de musical, maar heb wel de verfilming gezien van de autobiografie van de beroemdste Engelandvaarder, Erik Hazelhoff Roelfzema.

Toenmalig vorstin Wilhelmina was dol op de jongens die de gevaarlijke tocht over de Noordzee waagden. Zij was in feite zelf een Engelandvaarder, maar wel heel wat comfortabeler en zekerder en door meni..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.

Afbeelding

Cha Chi Versaci geeft kinderen in armoede de kans om te gamen

Op TikTok publiceert Cha Chi Versaci filmpjes, waarin te zien is hoe hij spelcomputers aan kinderen in armoede geeft: 'Ik ben precies de man geworden die ik zelf als kind nodig had.'

Afbeelding

Leonne is biologisch geen man én geen vrouw: 'Wat God geschapen heeft, is goed'

Leonne is geboren met een intersekse conditie. In haar geval betekent dat dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Hoe gaat zij hiermee om? 'Nu ben ik mezelf.'

Afbeelding

Op de plek van de Utrechtse universiteitsbibliotheek ligt een spoor van slavernij

In hartje Utrecht, tussen Hoog Catharijne en de Oude Gracht, woonde 'een moor', een man die als slaaf naar Nederland gekomen was en die zich in Utrecht aansloot bij de gereformeerde kerk.