In de nieuwe bewerking van Tsjechovs ‘De kersentuin’ zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Recensie
Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische, zoals de dood van je kind? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov, gespeeld door Toneelgroep Maastricht, kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.
Tewin van den Bergh
donderdag 16 maart 2023 om 18:52 aangepast 17 maart 2023 15:48
Het decor van ontwerper Michiel Voet is een kunstwerk op zich.
Het decor van ontwerper Michiel Voet is een kunstwerk op zich. beeld Ben van Duin

Anton Tsjechov behoort tot de groten onder de toneelschrijvers, en wie het waagt om nieuwe teksten te schrijven voor De kersentuin (1904), zoals Ilja Leonard Pfeijffer dat in 2022 deed voor De meeuw, moet stevig in zijn schrijversschoenen staan. Regisseur Michel Sluysmans durfde dit opnieuw aan, nu met tekstschrijver Jibbe Willems. Willems maakte er een actuele bewerking van, waarin hij vooral zoekt naar psychologische verklaringen en ondertussen verwijst naar kwesties die nu spelen: klimaatverandering, ongelijkheid, de macht van het geld. 

Je man en een kind verliezen, Ljoebov Ranevskaja is het al overkomen als de eerste woorden van De kersentuin klinken. Ze zocht haar heil in New York, waar ze tevergeefs hoopte op een succesvol..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.