Vissermansverdriet in de wind

Achtergrond
In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 3: het vissersmonument in Katwijk aan Zee.
Klaas Vos
vrijdag 10 maart 2023 om 03:20
In stalen platen staan de namen van 277 mannen uitgesneden, die tussen 1919 en 2001 op zee stierven.
In stalen platen staan de namen van 277 mannen uitgesneden, die tussen 1919 en 2001 op zee stierven. beeld Maarten Boersema

Waar gevist wordt, wordt niet alleen gevangen, maar ook verdronken; uitvaren wordt tragisch genoeg soms niet gevolgd door een ‘binnenvaart’. Het cliché dat de zee geeft maar ook neemt, krijgt reliëf en indruk in het gemoed waar monumenten herinneren aan wie de zee genomen heeft, waar zij die bleven naam werden en leeftijd. Zo’n indrukwekkend monument domineert op de bult bij de kerk op Urk, maar vind je ook op de boulevard in Katwijk.

Prinses Juliana, die gedurende haar studietijd aan de Leidse universiteit (1927 tot 1929) in een Katwijkse villa woonde, bood bij haar vertrek uit de vissersplaats een monument aan dat herinnerde aan de vissermannen die omkwamen gedurende de Eerste Wereldoorlog. Het granieten monument aan de voet van de witt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.

Afbeelding

Vissermansverdriet in de wind

In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden.

Afbeelding

Sara Sejin Chang

Afbeelding

Kees van Dongen kon geweldig schilderen, maar het was vooral zijn behendigheid die hem wereldberoemd maakte

Beroemd worden? Kees van Dongen wist hoe dat moest. De tekenaar uit Delfshaven werd in no time de virtuoze societyschilder van Parijs, laat een ijzersterke tentoonstelling in Singer Laren zien.

Afbeelding

Les Misérables: een indrukwekkende lichtshow vol morele dilemma's

De musical Les Misérables is opnieuw in Nederland te zien, al 125.000 kaarten zijn verkocht. Het verhaal is na anderhalve eeuw nog zeer geliefd en herkenbaar. Nog altijd is het een hels karwei om een goed mens te zijn.