Nieuws
Sara Sejin Chang
Maurice Hoogendoorn
vrijdag 10 maart 2023 om 03:20
Detail uit de film-installatie Four Months, Four Million Light Years (2020) van Sara Sejin Chang.
Detail uit de film-installatie Four Months, Four Million Light Years (2020) van Sara Sejin Chang. beeld metropolis m

De Zuid-Koreaans/Nederlandse kunstenaar Sara Sejin Chang heeft deze week de Theodora Niemeijer Prijs gekregen voor ‘mid-career’ vrouwelijke kunstenaars. Het prijzengeld werd vertienvoudigd naar 100.000 euro. Het gaat daarmee om de grootste vrij besteedbare kunstprijs in Nederland.

Chang werd geboren in Zuid-Korea en groeide op in Nederland bij adoptieouders. Ze woont en werkt in Berlijn. De kunstenares werd bekend onder de naam Sara van der Heide, haar adoptienaam. In 2016 nam ze haar huidige, Koreaanse naam aan. In haar werk onderzoekt Chang thema’s als eurocentrisme en dekolonialisering. Haar film-installatie Four Months, Four Million Light Years (2020) gaat over het koloniale denken achter de grootschalige adoptie-industr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geloof en kunst gaan samen in de biënnale rond drie kloosters in Oosterhout

In en rondom drie kloosters in Oosterhout zijn deze weken zo’n dertig kunstwerken te zien van internationale kunstenaars. Het thema: geloof. Maar hoe verbeeld je dat?

Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.