Nieuws
Sara Sejin Chang
Maurice Hoogendoorn
vrijdag 10 maart 2023 om 03:20
Detail uit de film-installatie Four Months, Four Million Light Years (2020) van Sara Sejin Chang.
Detail uit de film-installatie Four Months, Four Million Light Years (2020) van Sara Sejin Chang. beeld metropolis m

De Zuid-Koreaans/Nederlandse kunstenaar Sara Sejin Chang heeft deze week de Theodora Niemeijer Prijs gekregen voor ‘mid-career’ vrouwelijke kunstenaars. Het prijzengeld werd vertienvoudigd naar 100.000 euro. Het gaat daarmee om de grootste vrij besteedbare kunstprijs in Nederland.

Chang werd geboren in Zuid-Korea en groeide op in Nederland bij adoptieouders. Ze woont en werkt in Berlijn. De kunstenares werd bekend onder de naam Sara van der Heide, haar adoptienaam. In 2016 nam ze haar huidige, Koreaanse naam aan. In haar werk onderzoekt Chang thema’s als eurocentrisme en dekolonialisering. Haar film-installatie Four Months, Four Million Light Years (2020) gaat over het koloniale denken achter de grootschalige adoptie-industr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tulp, nationaal symbool bij uitstek, is een importproduct dat in 1637 de hoofden op hol deed slaan

De tulp is niet geneeskrachtig, de tulp is geurloos, en toch werden er eens honderden guldens voor een tulpenbol neergeteld. In Lisse wordt uitgelegd waarom.

Afbeelding

'Woke' ondermijnt juist linkse idealen, stelt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman

‘Woke’ zijn valt niet te rijmen met linkse idealen, meent filosoof Susan Neiman. ‘Links’ wil solidair zijn met onderdrukte mensen, ongeacht gender of etniciteit. Dit universalisme is volgens Neiman binnen de woke-beweging vervangen door tribalisme.

Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.