Les Misérables: een indrukwekkende lichtshow vol morele dilemma’s

Recensie
De musical Les Misérables is opnieuw in Nederland te zien, al 125.000 kaarten zijn verkocht. Het verhaal is na anderhalve eeuw nog zeer geliefd en herkenbaar. Nog altijd is het een hels karwei om een goed mens te zijn.
Maurice Hoogendoorn
dinsdag 7 maart 2023 om 13:28
Studenten op de barricaden bij de opstand in 1832.
Studenten op de barricaden bij de opstand in 1832. beeld Johan Persson

Het is een van de mooiste scènes uit de wereldliteratuur, die tussen Jean Valjean en de bisschop in de meer dan vuistdikke sociale roman Les Misérables (1862) van Victor Hugo. Jean Valjean heeft 19 jaar in een strafkamp gezeten, omdat hij een brood had gestolen voor een hongerig kind. Na zijn vrijlating in 1815 ontmoet hij een bisschop, die hem eten en onderdak voor de komende nacht aanbiedt. Midden in de nacht maakt Valjean misbruik van de gastvrijheid en het vertrouwen van de bisschop: hij gaat er vandoor met diens zilverwerk. 

Maar ver komt hij niet. Valjean wordt door de politie gegrepen en opnieuw naar het huis van de bisschop gebracht. Je denkt: die is laaiend, maar nee, de bisschop zegt tegen de politie dat ze weer kunnen vertrekke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geloof en kunst gaan samen in de biënnale rond drie kloosters in Oosterhout

In en rondom drie kloosters in Oosterhout zijn deze weken zo’n dertig kunstwerken te zien van internationale kunstenaars. Het thema: geloof. Maar hoe verbeeld je dat?

Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.