Les Misérables: een indrukwekkende lichtshow vol morele dilemma’s

Recensie
De musical Les Misérables is opnieuw in Nederland te zien, al 125.000 kaarten zijn verkocht. Het verhaal is na anderhalve eeuw nog zeer geliefd en herkenbaar. Nog altijd is het een hels karwei om een goed mens te zijn.
Maurice Hoogendoorn
dinsdag 7 maart 2023 om 13:28
Studenten op de barricaden bij de opstand in 1832.
Studenten op de barricaden bij de opstand in 1832. beeld Johan Persson

Het is een van de mooiste scènes uit de wereldliteratuur, die tussen Jean Valjean en de bisschop in de meer dan vuistdikke sociale roman Les Misérables (1862) van Victor Hugo. Jean Valjean heeft 19 jaar in een strafkamp gezeten, omdat hij een brood had gestolen voor een hongerig kind. Na zijn vrijlating in 1815 ontmoet hij een bisschop, die hem eten en onderdak voor de komende nacht aanbiedt. Midden in de nacht maakt Valjean misbruik van de gastvrijheid en het vertrouwen van de bisschop: hij gaat er vandoor met diens zilverwerk. 

Maar ver komt hij niet. Valjean wordt door de politie gegrepen en opnieuw naar het huis van de bisschop gebracht. Je denkt: die is laaiend, maar nee, de bisschop zegt tegen de politie dat ze weer kunnen vertrekke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tulp, nationaal symbool bij uitstek, is een importproduct dat in 1637 de hoofden op hol deed slaan

De tulp is niet geneeskrachtig, de tulp is geurloos, en toch werden er eens honderden guldens voor een tulpenbol neergeteld. In Lisse wordt uitgelegd waarom.

Afbeelding

'Woke' ondermijnt juist linkse idealen, stelt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman

‘Woke’ zijn valt niet te rijmen met linkse idealen, meent filosoof Susan Neiman. ‘Links’ wil solidair zijn met onderdrukte mensen, ongeacht gender of etniciteit. Dit universalisme is volgens Neiman binnen de woke-beweging vervangen door tribalisme.

Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.