Kees van Dongen kon geweldig schilderen, maar het was vooral zijn behendigheid die hem wereldberoemd maakte

Recensie
Beroemd worden? Kees van Dongen wist hoe dat moest. De tekenaar uit Delfshaven werd in no time de virtuoze societyschilder van Parijs, laat een ijzersterke tentoonstelling in Singer Laren zien.
Nico de Fijter
woensdag 8 maart 2023 om 11:00 aangepast 14:03
Anna de Noailles, 1931, Stedelijk Museum Amsterdam
Anna de Noailles, 1931, Stedelijk Museum Amsterdam beeld singer laren

Het is eigenlijk helemaal niet zo’n mooi schilderij, maar wát een onwaarschijnlijk sterk zelfbewustzijn spreekt eruit. Kees van Dongen was nog maar achttien jaar oud toen hij het schilderde. Dat was in 1895. Een hoekig, lomp mansfiguur, hoofd en ledematen wat uit verhouding, in blauwzwart op het doek gezet. Als je jezelf zo krachtig, zo zelfbewust, zo eigenzinnig kunt portretteren: dan weet je wel wat je wilt.

En Kees van Dongen wist wel wat-ie wilde. ‘Let maar op, ik ga beroemd worden’, zou hij een paar jaar later zeggen.

In 1904, hij was nog steeds maar 27 jaar, had Van Dongen (1877-1968) z’n eerste tentoonstelling in Parijs. Dat leverde hem de kwalificatie ‘nazaat van Vincent van Gogh’ op. Later dat jaar later hing zijn werk op twee and..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geloof en kunst gaan samen in de biënnale rond drie kloosters in Oosterhout

In en rondom drie kloosters in Oosterhout zijn deze weken zo’n dertig kunstwerken te zien van internationale kunstenaars. Het thema: geloof. Maar hoe verbeeld je dat?

Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.