Kees van Dongen kon geweldig schilderen, maar het was vooral zijn behendigheid die hem wereldberoemd maakte

Recensie
Beroemd worden? Kees van Dongen wist hoe dat moest. De tekenaar uit Delfshaven werd in no time de virtuoze societyschilder van Parijs, laat een ijzersterke tentoonstelling in Singer Laren zien.
Nico de Fijter
woensdag 8 maart 2023 om 11:00 aangepast 14:03
Anna de Noailles, 1931, Stedelijk Museum Amsterdam
Anna de Noailles, 1931, Stedelijk Museum Amsterdam beeld singer laren

Het is eigenlijk helemaal niet zo’n mooi schilderij, maar wát een onwaarschijnlijk sterk zelfbewustzijn spreekt eruit. Kees van Dongen was nog maar achttien jaar oud toen hij het schilderde. Dat was in 1895. Een hoekig, lomp mansfiguur, hoofd en ledematen wat uit verhouding, in blauwzwart op het doek gezet. Als je jezelf zo krachtig, zo zelfbewust, zo eigenzinnig kunt portretteren: dan weet je wel wat je wilt.

En Kees van Dongen wist wel wat-ie wilde. ‘Let maar op, ik ga beroemd worden’, zou hij een paar jaar later zeggen.

In 1904, hij was nog steeds maar 27 jaar, had Van Dongen (1877-1968) z’n eerste tentoonstelling in Parijs. Dat leverde hem de kwalificatie ‘nazaat van Vincent van Gogh’ op. Later dat jaar later hing zijn werk op twee and..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tulp, nationaal symbool bij uitstek, is een importproduct dat in 1637 de hoofden op hol deed slaan

De tulp is niet geneeskrachtig, de tulp is geurloos, en toch werden er eens honderden guldens voor een tulpenbol neergeteld. In Lisse wordt uitgelegd waarom.

Afbeelding

'Woke' ondermijnt juist linkse idealen, stelt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman

‘Woke’ zijn valt niet te rijmen met linkse idealen, meent filosoof Susan Neiman. ‘Links’ wil solidair zijn met onderdrukte mensen, ongeacht gender of etniciteit. Dit universalisme is volgens Neiman binnen de woke-beweging vervangen door tribalisme.

Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.