Shakespeares tragedie Coriolanus is uiterst actueel: Wat verlangen we eigenlijk van onze politieke leiders?

Recensie
Shakespeares tragedie Coriolanus stelt scherpe vragen over macht en democratie, volk en elite. Bij de nieuwe uitvoering ervan is het moeilijk om niet aan de actualiteit te denken.
Maurice Hoogendoorn
maandag 20 februari 2023 om 16:59
Yela de Koning als generaal Coriolanus.
Yela de Koning als generaal Coriolanus. beeld Kurt van der Elst

Toen regisseur Nina Spijkers de eerste pagina’s las van Shakespeares tragedie Coriolanus (1608), dacht ze meteen: waarom speelt niet iederéén dit nu? ‘Dit is de toeslagenaffaire, dit zijn de boze boeren, de Capitoolbestorming in Amerika …’

Spijkers heeft gelijk. Coriolanus is zo’n typisch Shakespeare-verhaal dat juist omdat het tijdloos is na vierhonderd jaar heel actueel kan zijn. Alleen al omdat het stuk begint met een bestorming van het Capitool, en omdat het burgerlijke onvrede en politiek falen bespreekt. Bij het zien van Coriolanus, uitgevoerd door Het Nationale Theater, is het heel moeilijk om níét aan de politieke situatie van nu te denken. Aan ‘de grootste demonstratie aller tijden’ bijvoorbeeld, die op 11 maart..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De tulp, nationaal symbool bij uitstek, is een importproduct dat in 1637 de hoofden op hol deed slaan

De tulp is niet geneeskrachtig, de tulp is geurloos, en toch werden er eens honderden guldens voor een tulpenbol neergeteld. In Lisse wordt uitgelegd waarom.

Afbeelding

'Woke' ondermijnt juist linkse idealen, stelt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman

‘Woke’ zijn valt niet te rijmen met linkse idealen, meent filosoof Susan Neiman. ‘Links’ wil solidair zijn met onderdrukte mensen, ongeacht gender of etniciteit. Dit universalisme is volgens Neiman binnen de woke-beweging vervangen door tribalisme.

Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.