Welke foto’s zetten jij en je kind online en vanwaar die reclame? Het Mediamuseum geeft uitleg en inzicht

Achtergrond
Jongeren bellen nauwelijks meer. Zij sturen elkaar via WhatsApp spraakberichten om te vertellen waar ze mee bezig zijn. De manier waarop mensen nieuws en nieuwtjes ontvangen en delen is door sociale media razendsnel veranderd. Het nieuwe Mediamuseum van Beeld en Geluid in Hilversum laat spelenderwijs zien hoe media bewust of onbewust beïnvloeden, nieuwsgierig maken en verleiden.
Sophia Geuze • redacteur
woensdag 8 februari 2023 om 16:07
Het nieuwe Mediamuseum in Hilversum kunnen bezoekers zelf een krant samenstellen. Zij bepalen welk nieuws erin komt en welke plek het nieuws krijgt.
Het nieuwe Mediamuseum in Hilversum kunnen bezoekers zelf een krant samenstellen. Zij bepalen welk nieuws erin komt en welke plek het nieuws krijgt. beeld Jorrit Lousberg

Het ‘oude’ museum ging in 2006 open. Hyves verdween, Facebook werd groter en Twitter, Instagram en Tiktok kwamen erbij. De aanpak van het nieuwe Mediamuseum is interactief en makkelijker aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Overal is bewegend beeld te zien en geluid te horen. Op een groot rond scherm zijn bijvoorbeeld beelden van grote wereldgebeurtenissen te zien. De tsunami in 2004 was de eerste grote ramp waar beelden van zijn die met mobieltjes zijn gemaakt.

Wie het museum bezoekt, kan bij binnenkomst een profiel aanmaken met de Mediamuseum-app. De app wil weten hoe oud je bent (‘Dat zou je niet zeggen’) en waar je woont (‘Prachtige plek’ met een knipoog-emoji). Via minigames komt de app te weten wat de persoonlijke interesses zij..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kunstschilder Maarten 't Hart koestert de stilte: 'Je moet mensen geen troosteloze schilderijen verkopen'

‘Zo mooi als de werkelijkheid is, krijg je het nooit op het doek.’ Maarten ‘t Hart uit Balkbrug is vijftig jaar kunstschilder. Hij koestert de stilte in kerken en de natuur. 'Het is met de wereld niet hopeloos gesteld.'

Afbeelding

Paul Kingsnorth: 'Meer onthecht en kariger leven, zoals de amish doen, heeft de toekomst'

‘Ik zou echt niet meer in een stad kunnen wonen, te veel vervuiling, te veel prikkels.’ Paul Kingsnorth is sinds kort christen. Hij denkt nu anders over actievoeren en wantrouwt nieuwe techniek, ook die tegen klimaatverandering.

Afbeelding

Eten in de kunst

Afbeelding

Het was een grote berg ijzer

In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden.

Afbeelding

Wat kunnen we leren van de blik van kunstenaars? 'Wie niet goed kijkt, is niet ondergedompeld in het leven'

Kunstenaars kijken aandachtig om zich heen, terwijl de meeste mensen amper zien door welke schoonheid ze worden omringd. Daarom vroeg Will Gompertz zich af: wat kunnen we leren van de blik van kunstenaars?

Afbeelding

De tulp, nationaal symbool bij uitstek, is een importproduct dat in 1637 de hoofden op hol deed slaan

De tulp is niet geneeskrachtig, de tulp is geurloos, en toch werden er eens honderden guldens voor een tulpenbol neergeteld. In Lisse wordt uitgelegd waarom.