Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Achtergrond
Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’
Reiny de Fijter
donderdag 2 februari 2023 om 18:03
Neo Matloga, Dikarata, 2021
Neo Matloga, Dikarata, 2021 beeld Jonathan de Waart

Hoe zit een jonge schilder in zijn atelier? Buiten staat de wereld in brand: de oorlog in Oekraïne en een atoomdreiging, de klimaatcrisis, een energiecrisis. Hoe verhoudt hij zich daartoe? En hoe geeft hij zijn overwegingen een plek op het schildersdoek? Is de jonge kunstenaar somber en cynisch en creëert hij werken die een wereld schetsen die ook de Engelse schrijver Aldous Huxley in 1932 voor zich zag en optekende in de roman Brave New World: een koud en zwart toekomstperspectief?

Het is maar hoe je het bekijkt, zegt kunstcriticus en curator Hans den Hartog Jager, die de titel Brave New World gaf aan een expositie in Zwolle waar hij schilderkunst van zestien kunstenaars van over de hele wereld bijeenbracht die jonger zijn dan v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.