Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Achtergrond
Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’
Reiny de Fijter
donderdag 2 februari 2023 om 18:03
Neo Matloga, Dikarata, 2021
Neo Matloga, Dikarata, 2021 beeld Jonathan de Waart

Hoe zit een jonge schilder in zijn atelier? Buiten staat de wereld in brand: de oorlog in Oekraïne en een atoomdreiging, de klimaatcrisis, een energiecrisis. Hoe verhoudt hij zich daartoe? En hoe geeft hij zijn overwegingen een plek op het schildersdoek? Is de jonge kunstenaar somber en cynisch en creëert hij werken die een wereld schetsen die ook de Engelse schrijver Aldous Huxley in 1932 voor zich zag en optekende in de roman Brave New World: een koud en zwart toekomstperspectief?

Het is maar hoe je het bekijkt, zegt kunstcriticus en curator Hans den Hartog Jager, die de titel Brave New World gaf aan een expositie in Zwolle waar hij schilderkunst van zestien kunstenaars van over de hele wereld bijeenbracht die jonger zijn dan v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.