In de gaten gehouden in Vesting Elburg: je had een honds bestaan

Recensie
Nederland kent vele duizenden kilometers wandelpad, alle stoepen en steegjes niet meegerekend. Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: Vesting Elburg.
Willem Bouwman
woensdag 1 februari 2023 om 09:26
Vesting Elburg met op de achtergrond de Sint-Nicolaaskerk.
Vesting Elburg met op de achtergrond de Sint-Nicolaaskerk. beeld nd

Waar lopen we vandaag?

We lopen vandaag in de Elburg, tussen Harderwijk en Kampen. Preciezer gezegd, we lopen in de historische kern van Elburg, het vroegere vestingstadje, gelegen tussen het Veluwemeer en de stadsuitbreiding Oostendorp. De uitbreiding laten we ongezien, want volgens de VVV is de vesting ‘een bezienswaardigheid op zich’. De VVV legt ook uit waarom: ‘Het eeuwenoude binnenstadje heeft een uniek, rechthoekig stratenplan. Nog altijd omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en delen van de oude stadsmuur.’

Bij een bezoek aan vesting Elburg is het nuttig enkele namen en feiten uit de stadsgeschiedenis te kennen. Elburg was in de late Middeleeuwen een Hanzestad. Het was lid van het Hanzeverbond, een groep van steden langs..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.