Oscarnominaties

Nieuws
In de Oscarrace gaat de absurdistische sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt met elf nominaties het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film. De Nederlandse inzending, Knor, was eerder al uitgeschakeld.
Jort van Slooten
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 13:52
Riz Ahmed (l.) en Allison Williams maken de nominaties voor de Oscars bekend. De uitreiking vindt plaats op 12 maart.
Riz Ahmed (l.) en Allison Williams maken de nominaties voor de Oscars bekend. De uitreiking vindt plaats op 12 maart. beeld epa / Caroline Brehman

Andere grote kanshebbers zijn de zwartkomische dramafilm The Banshees of Inisherin (negen), de spetterende muzikale biografie Elvis (acht), Steven Spielbergs persoonlijke dramafilm The Fabelmans (zeven) en het Duitse loopgravenepos Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front). Deze Eerste Wereldoorlogfilm wist te verrassen door maar liefst negen nominaties in de wacht te slepen. Het gebeurt zelden dat een niet-Engelstalige film meedoet in zoveel categorieën waaronder Beste Film. Componist John Williams schrijft Oscargeschiedenis: hij krijgt op negentigjarige leeftijd een nominatie voor The Fabelmans en is daarmee de o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.