Oscarnominaties

Nieuws
In de Oscarrace gaat de absurdistische sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt met elf nominaties het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film. De Nederlandse inzending, Knor, was eerder al uitgeschakeld.
Jort van Slooten
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21 aangepast 2 februari 2023 13:52
Riz Ahmed (l.) en Allison Williams maken de nominaties voor de Oscars bekend. De uitreiking vindt plaats op 12 maart.
Riz Ahmed (l.) en Allison Williams maken de nominaties voor de Oscars bekend. De uitreiking vindt plaats op 12 maart. beeld epa / Caroline Brehman

Andere grote kanshebbers zijn de zwartkomische dramafilm The Banshees of Inisherin (negen), de spetterende muzikale biografie Elvis (acht), Steven Spielbergs persoonlijke dramafilm The Fabelmans (zeven) en het Duitse loopgravenepos Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front). Deze Eerste Wereldoorlogfilm wist te verrassen door maar liefst negen nominaties in de wacht te slepen. Het gebeurt zelden dat een niet-Engelstalige film meedoet in zoveel categorieën waaronder Beste Film. Componist John Williams schrijft Oscargeschiedenis: hij krijgt op negentigjarige leeftijd een nominatie voor The Fabelmans en is daarmee de o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.