Wat heeft Napoleon te maken met knakworst in blik?

Achtergrond
Wanneer neem je voorverpakt eten mee? Waarschijnlijk als je op reis gaat en niet weet wanneer je iets kunt kopen. Je steekt een mueslireep, een pakje sultana of bifi-worstjes in je tas. Maar hoe deden mensen dat vroeger?
Sophia Geuze • redacteur
woensdag 25 januari 2023 om 09:12 aangepast 20:37
'Koel en droog bewaren', staat er op de Maggi-blikken. De tip helpt om roesten tegen te gaan.
'Koel en droog bewaren', staat er op de Maggi-blikken. De tip helpt om roesten tegen te gaan. beeld museum collectie brands

De tentoonstelling Blik van herkenning in het Drentse Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht gaat over blikken voor voedingsmiddelen en de geschiedenis ervan. Iedereen heeft wel blik in huis. In het kruidenkastje staat bijvoorbeeld een blikje met kaneel, in het keukenkastje een nagemaakt oud blik van Van Nelle voor de filterkoffie en in de knutselkast een Wilhelmina-pepermunt-blik waar nu eenzame knopen in bewaard worden.  

De vrijwilligers van Museum Collectie Brands wilden meer weten over blik. Zij hadden zelf mooie blikken in huis en het museum had ze in de collectie. Blik hoort ook bij de industriegeschiedenis van de streek. In Hoogeveen staat een blikfabriek. Vroeger heette die Drenthina, tegenwoordig Trivium Packaging. In de vol..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.