Het Schildersmuseum in Elburg. ‘Huisschilderwerk en kunstschilderwerk gaan nogal eens in elkaar over’

Reportage
Nederland kent zo’n duizend officiële musea, en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: het Schildersmuseum Elburg.
Margaretha Coornstra
dinsdag 24 januari 2023 om 02:00
Je moet echt naar het Schildersmuseum in Elburg als je wilt weten hoeveel specialismen er schuilgaan onder de paraplu van het schildersvak.
Je moet echt naar het Schildersmuseum in Elburg als je wilt weten hoeveel specialismen er schuilgaan onder de paraplu van het schildersvak. beeld nd

In  welk museum zijn we vandaag?

In het Schildersmuseum te Elburg, dat eigenlijk nog work in progress is. Aanleiding voor dit initiatief was een publicatie door oud-schilder en mbo-docent Anton van Wezep, getiteld Huisschilders van Elburg (2018), die hij samenstelde voor de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop. Dat project smaakte naar meer, dus rezen er plannen voor een Schildersmuseum. Na ampel overleg werd de zolder van Museum Elburg beschikbaar gesteld, dat is gevestigd in het voormalige Agnietenklooster.

Anton van Wezep, tevens bestuurslid van de Stichting Schildersmuseum, gunt mij alvast een sn..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.

Afbeelding

Vissermansverdriet in de wind

In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden.

Afbeelding

Sara Sejin Chang

Afbeelding

Kees van Dongen kon geweldig schilderen, maar het was vooral zijn behendigheid die hem wereldberoemd maakte

Beroemd worden? Kees van Dongen wist hoe dat moest. De tekenaar uit Delfshaven werd in no time de virtuoze societyschilder van Parijs, laat een ijzersterke tentoonstelling in Singer Laren zien.

Afbeelding

Les Misérables: een indrukwekkende lichtshow vol morele dilemma's

De musical Les Misérables is opnieuw in Nederland te zien, al 125.000 kaarten zijn verkocht. Het verhaal is na anderhalve eeuw nog zeer geliefd en herkenbaar. Nog altijd is het een hels karwei om een goed mens te zijn.