Het samengestelde gezin: een vloek of een zegen? Deze lichtvoetige voorstelling raakt je

Recensie
Het samengestelde gezin: een vloek of een zegen? De tragikomische voorstelling ‘Familiespel’ van Marijke Schermer toont hoe ouders en nieuwe geliefden er, ondanks hun goede bedoelingen, al snel een potje van maken. Wie de dupe worden? Hun kinderen.
Tewin van den Bergh
donderdag 19 januari 2023 om 17:27
Relaties, hoe los of vast ook, zijn altijd een enorme uitdaging, en elke relationele constructie faalt uiteindelijk, lijkt Schermer te willen zeggen.
Relaties, hoe los of vast ook, zijn altijd een enorme uitdaging, en elke relationele constructie faalt uiteindelijk, lijkt Schermer te willen zeggen. beeld Annemieke van der Togt

In de eenvoudige huiskamer van een Schots vakantiehuis zitten drie volwassenen. Het zijn Nicolaas (Mark Rietman), zijn ex-vrouw Elisabeth (Jacqueline Blom) en Elisabeths nieuwe vriend Hugo (Bas Hoeflaak). Later arriveert ook nog juf Odilia (Annick Boer), de nieuwe jonge geliefde van Nicolaas. 

Wind raast om het huis, een nocturne van Chopin voor piano klinkt. Het is Kerst en zij hebben samen besloten om dat hier als samengesteld gezin te vieren, samen met hun kinderen. Als ‘overwinning op het burgerlijk ideaal’ van het gewone huwelijk en het gewone gezin. Wie deze vier mensen zijn, waar ze zich bevinden, welke namen bij wie horen, en wie de ex is van wie: het duurt best lang voor je dat als toeschouwer doorhebt. Maar als dat helder is, be..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.