In Oostenrijk dragen de helpers van Sinterklaas duivelsmaskers

Nieuws
De helpers van Sinterklaas delen niet overal vrolijk pepernoten uit. In Oostenrijk heet een helper van de heilige Nicolaas ‘Krampus’ en draagt hij een houten duivelsmasker, zwarte schapenvellen en hoorns.
Bas Meeuse
dinsdag 6 december 2022 om 16:56
Afbeelding
beeld afp / Joe Klamar

Tijdens de Sint-Nicolaas parade op 5 december in Bad Mittendorf in Stiermarken lopen meerdere mensen verkleed als Krampus rond. Ze jagen mensen angst aan met roestige bellen en kettingen. Volgens de folklore worden goede kinderen beloond door Sint-Nicolaas, en moeten stoute kinderen mee met Krampus. 

Het is onduidelijk hoe oud de gebruiken rond Krampus precies zijn. Waarschijnlijk dateren ze van voor het christendom in Oostenrijk en zijn de gebruiken vermengd met het heiligenfeest van Sint-Nicolaas. Sinds 2020 staat het Oostenrijkse feest op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’

Afbeelding

In de gaten gehouden in Vesting Elburg: je had een honds bestaan

In een middeleeuws gebouw in de Vesting Elburg, wordt duidelijk wat de herkomst van de uitdrukking ‘in de gaten houden’ is. Blij word je er niet van. Willem Bouwman maakte een wandeling door het vroegere vestingstadje.

Afbeelding

Oscarnominaties

In de Oscarrace gaat de sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film..

Afbeelding

Deze kunstenaar maakte van miljoenen doorns een enorme kathedraal

Kunstenaar Herman van Bergen bouwde in Willemstad een enorme kathedraal van doornen. Het kunstwerk klaagt de destructieve mens aan en is tegelijk een ode aan de vrije geest. ‘We moeten op zoek naar de verbinding tussen alle religies’

Afbeelding

Wat heeft Napoleon te maken met knakworst in blik?

In deze tijd zijn vlees, groenten en fruit altijd verkrijgbaar. Voedsel kan gekoeld of ingevroren bewaard worden al wordt dat lastiger tijdens een reis. Dan biedt blik uitkomst. En daar heeft Napoleon alles mee te maken.

Afbeelding

Het Schildersmuseum in Elburg. 'Huisschilderwerk en kunstschilderwerk gaan nogal eens in elkaar over'

De officiële opening van het Schildersmuseum in Elburg wordt eind maart dit jaar verwacht. Alles op de zolder van Museum Elburg ademt dus nog work in progress.