Is schoonheid een kwestie van smaak? In Assen wijst alles op het tegendeel

Achtergrond
Waarom was er in de verwoeste steden Pompeï en Herculaneum zo veel moois te zien? Een tentoonstelling in Assen geeft het antwoord.
Willem Bouwman
donderdag 1 december 2022 om 17:07 aangepast 15:19
Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, eerste eeuw na Christus, vindplaats Pompeï.
Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, eerste eeuw na Christus, vindplaats Pompeï. beeld museo archeologico nazionale

Het Drents Museum in Assen geeft veel bekendheid aan een tentoonstelling die er sinds kort te zien is, Sterven in schoonheid. De wereld van Pompeï en Herculaneum. Beide steden werden in 79 na Christus na een uitbarsting van de Vesuvius onder een dikke laag lava en as bedolven. Bijna zeventien eeuwen later werden ze teruggevonden, Herculaneum in 1738, Pompeï in 1748.

De beelden, fresco’s, juwelen en andere kunstvoorwerpen die zijn opgegraven, spraken tot de verbeelding en doen dat nog steeds.

Een van de gevonden fresco’s, muurschilderingen met waterverf op verse kalk, is afgebeeld op de poster van de tentoonstelling in het Drents Museum. Hij toont een man en een vrouw uit Pompeï, waarschijnlijk bakker Terentius Neo en zijn echtgenote. Hoe z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.