Is schoonheid een kwestie van smaak? In Assen wijst alles op het tegendeel

Achtergrond
Waarom was er in de verwoeste steden Pompeï en Herculaneum zo veel moois te zien? Een tentoonstelling in Assen geeft het antwoord.
Willem Bouwman
donderdag 1 december 2022 om 17:07 aangepast 15:19
Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, eerste eeuw na Christus, vindplaats Pompeï.
Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, eerste eeuw na Christus, vindplaats Pompeï. beeld museo archeologico nazionale

Het Drents Museum in Assen geeft veel bekendheid aan een tentoonstelling die er sinds kort te zien is, Sterven in schoonheid. De wereld van Pompeï en Herculaneum. Beide steden werden in 79 na Christus na een uitbarsting van de Vesuvius onder een dikke laag lava en as bedolven. Bijna zeventien eeuwen later werden ze teruggevonden, Herculaneum in 1738, Pompeï in 1748.

De beelden, fresco’s, juwelen en andere kunstvoorwerpen die zijn opgegraven, spraken tot de verbeelding en doen dat nog steeds.

Een van de gevonden fresco’s, muurschilderingen met waterverf op verse kalk, is afgebeeld op de poster van de tentoonstelling in het Drents Museum. Hij toont een man en een vrouw uit Pompeï, waarschijnlijk bakker Terentius Neo en zijn echtgenote. Hoe z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’

Afbeelding

In de gaten gehouden in Vesting Elburg: je had een honds bestaan

In een middeleeuws gebouw in de Vesting Elburg, wordt duidelijk wat de herkomst van de uitdrukking ‘in de gaten houden’ is. Blij word je er niet van. Willem Bouwman maakte een wandeling door het vroegere vestingstadje.

Afbeelding

Oscarnominaties

In de Oscarrace gaat de sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film..

Afbeelding

Deze kunstenaar maakte van miljoenen doorns een enorme kathedraal

Kunstenaar Herman van Bergen bouwde in Willemstad een enorme kathedraal van doornen. Het kunstwerk klaagt de destructieve mens aan en is tegelijk een ode aan de vrije geest. ‘We moeten op zoek naar de verbinding tussen alle religies’

Afbeelding

Wat heeft Napoleon te maken met knakworst in blik?

In deze tijd zijn vlees, groenten en fruit altijd verkrijgbaar. Voedsel kan gekoeld of ingevroren bewaard worden al wordt dat lastiger tijdens een reis. Dan biedt blik uitkomst. En daar heeft Napoleon alles mee te maken.

Afbeelding

Het Schildersmuseum in Elburg. 'Huisschilderwerk en kunstschilderwerk gaan nogal eens in elkaar over'

De officiële opening van het Schildersmuseum in Elburg wordt eind maart dit jaar verwacht. Alles op de zolder van Museum Elburg ademt dus nog work in progress.