Waar cabaret eerder een spiegel voorhield, kiest Pannekoek ervoor om om zich heen te kijken

Recensie
Ergens zou je wensen dat cabaretier Peter Pannekoek iets vaker terugschakelt naar een lagere versnelling. Binnen het zwartgallige wereldbeeld dat hij lijkt te bezitten gloren namelijk regelmatig sprankjes hoop.
Jaap-Harm de Jong
woensdag 30 november 2022 om 10:30
Peter Pannekoek kiest ervoor om om zich heen te kijken om te weten hoe de wereld in elkaar zit.
Peter Pannekoek kiest ervoor om om zich heen te kijken om te weten hoe de wereld in elkaar zit. beeld Hans-Peter van Velthoven

Voor Peter Pannekoek is het theater dé veilige plek waar je onveilige gedachten de vrije loop kunt laten. Een vrijplaats voor het vrije woord. En dus schroomt hij niet om in hoog tempo zijn publiek te bestoken met scherpe, maar bepaald niet fijnzinnige grappen. Over de vraag bijvoorbeeld waarom er wel een geboortekaartje worden gestuurd, maar geen abortuskaartjes: moeder maakt het goed, het kind minder. Het ongemak is voelbaar bij zulke grappen, maar Pannekoek is er de man niet naar om gas terug te nemen. Liever doet hij er nog een schepje bovenop.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’

Afbeelding

In de gaten gehouden in Vesting Elburg: je had een honds bestaan

In een middeleeuws gebouw in de Vesting Elburg, wordt duidelijk wat de herkomst van de uitdrukking ‘in de gaten houden’ is. Blij word je er niet van. Willem Bouwman maakte een wandeling door het vroegere vestingstadje.

Afbeelding

Oscarnominaties

In de Oscarrace gaat de sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film..

Afbeelding

Deze kunstenaar maakte van miljoenen doorns een enorme kathedraal

Kunstenaar Herman van Bergen bouwde in Willemstad een enorme kathedraal van doornen. Het kunstwerk klaagt de destructieve mens aan en is tegelijk een ode aan de vrije geest. ‘We moeten op zoek naar de verbinding tussen alle religies’

Afbeelding

Wat heeft Napoleon te maken met knakworst in blik?

In deze tijd zijn vlees, groenten en fruit altijd verkrijgbaar. Voedsel kan gekoeld of ingevroren bewaard worden al wordt dat lastiger tijdens een reis. Dan biedt blik uitkomst. En daar heeft Napoleon alles mee te maken.

Afbeelding

Het Schildersmuseum in Elburg. 'Huisschilderwerk en kunstschilderwerk gaan nogal eens in elkaar over'

De officiële opening van het Schildersmuseum in Elburg wordt eind maart dit jaar verwacht. Alles op de zolder van Museum Elburg ademt dus nog work in progress.