Het verschil tussen een ruïne en een puinhoop heet Palmyra

Achtergrond
Eeuwenlang trok de ruïnestad Palmyra in het oosten van Syrië belangstelling, van veroveraars, gelovigen en toeristen. De islamitische terreurbeweging ISIS maakte er weer een puinhoop van. Archeoloog en beeldend kunstenaar Theo de Feyter komt al 37 jaar in Palmyra en legde alles vast in een fascinerend boek.
Herman Veenhof
dinsdag 29 november 2022 om 14:07 aangepast 10:57
De door ISIS verwoeste ruïnes van Palmyra.
De door ISIS verwoeste ruïnes van Palmyra. beeld afp / Louai Beshara

Palmyra-Tadmor

De Feyter (75) ontdekte de ruïnestad Palmyra in de jaren tachtig en was er in september 2021 voor het laatst. Wat zou hij doen als hij het voor het zeggen had? ‘Ik heb er geen eenduidige mening over. In de restauratiewereld lopen de varianten uiteen tussen stabiliseren en laten liggen, inclusief de verwoestingen van de laatste tien jaar, en het neerzetten van replica’s in 3D. Dat laatste kan technisch steeds beter. Van de Triomfboog is een model op twee derde grootte vervaardigd door een zeer commercieel bedrijf uit Oxford dat in 2016 officieel werd onthuld op Trafalgar Square in Londen, met toenmalig burgemeester Johnson als gastheer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.