De afgang van Bommen Berend

Reportage
Nederland kent zo’n duizend officiële musea, en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: het Stedelijk Museum Coevorden.
Roel Sikkema
vrijdag 25 november 2022 om 03:22
In het arsenaal bevindt zich het Stedelijk Museum Coevorden.
In het arsenaal bevindt zich het Stedelijk Museum Coevorden. beeld Roel Sikkema

Waar zijn we vandaag?

In het voormalige arsenaal uit circa 1625 van de Drentse stad Coevorden. In het monumentale gebouw zijn naast de openbare bibliotheek nog enkele andere organisaties gevestigd, waaronder het Stedelijk Museum en het TIP (Toeristisch Informatie Punt, de vroegere VVV). 

Wat moet je hier beslist zien?

Allereerst een presentatie waarin allerlei elementen uit de geschiedenis van de vroegere garnizoensstad worden geprojecteerd op een witte maquette van Coevorden. Lange tijd was Coevorden de enige stad van Drenthe met een omwalling om u tegen te zetten. Die was nodig, want uit de presentatie blijkt dat de stad herhaaldelijk belegerd werd. Daarbij veranderde Coevorden geregeld van landsheer en werd dan in de fik gestoken. Logisc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.