De burgemeester van Edam kreeg slaande ruzie met een brandweerman. Het moment was slecht gekozen.

Achtergrond
Midden in de economische crisis verloor Edam in 1934 zijn voornaamste werkgever. De burgemeester speelde een bijrol die hij later zou betreuren.
Willem Bouwman
dinsdag 4 oktober 2022 om 04:22 aangepast 14 oktober 2022 15:15
't Marken in Edam, waaraan de verwoeste touwfabriek gelegen was.
't Marken in Edam, waaraan de verwoeste touwfabriek gelegen was. beeld google maps

De familienaam Kolfschoten behoort toe aan een geslacht van vooraanstaande rooms-katholieken, waaruit Kamerleden, burgemeesters en een minister zijn voortgesproten. Een van hen was Theodorus Carolus Petrus Maria Kolfschoten. Theodorus Kolfschoten werd in december 1918 burgemeester van Edam.

Het was een tijd waarin veel van een burgemeester werd gevraagd. Een maand eerder had socialistenleider Pieter Jelles Troelstra geprobeerd een revolutie te ontketenen. Die revolutiepoging was mislukt, maar de schrik voor het ‘rode gevaar’ zat er goed in. Overal in het land werden gewapende burgerwachten opgericht, ook in Edam. De leden oefenden met zogeheten margageweren, waarvan de kogels in poeder uiteenspatten zodra ze het doel raakten. Burgemeester..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.