Een diepdonker tapijt van onvrede

Nieuws
Hoopjes haren - stadspleinen over de hele wereld liggen er al dagen mee bezaaid. Allemaal naar aanleiding van de dood van een jonge Iraanse vrouw. En de protesten gaan over nog zoveel meer.
Robin van Deutekom
vrijdag 30 september 2022 om 04:23 aangepast 1 oktober 2022 17:52
Afbeelding
beeld Mert Alper Dervis / anadolu agency

Het is een ongewoon beeld, hier op de trappen voor de Vancouver Art Gallery in Canada. Plukken donker haar, verspreid over de treden. Rechts voor een groter hoopje dan links achter. Daar ligt een krantje. De zwart-wit geklede benen en een enkele felle sneaker staan allemaal richting het plein voor de kunstgalerie gericht. Dit is een protest - en niet zomaar een.

Sinds afgelopen weekend komen op de hele wereld vrouwen bij elkaar om te demonstreren. Aanleiding was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, een jonge Iraanse vrouw die op 14 september door de zedenpolitie in haar land werd opgepakt omdat ze haar hidjab niet goed droeg. In de gevangenis overleed ze. Volgens de agenten door hartfalen, maar volgens vele Iraniërs was het moord. In zek..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.