Nieuws
Lize Spit schrijft boekenweekgeschenk
redactie nd
vrijdag 30 september 2022 om 04:22
Afbeelding
beeld anp / Olaf Kraak

Lize Spit en Raoul de Jong zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2023. Spit, afkomstig uit België, schrijft het boekenweekgeschenk en De Jong neemt het boekenweekessay voor zijn rekening, heeft boekenkoepel CPNB bekendgemaakt. Het thema van de 88e Boekenweek, die plaatsvindt van 11 tot en met 19 maart, is ‘Ik ben alles’.

Ook Vermeer van 5th Avenue naar Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag krijgt van de Frick Collection in New York niet alleen het beroemde zelfportret van Rembrandt uit 1658 te leen, maar onder meer ook ‘De soldaat en het lachende meisje’ van Johannes Vermeer uit 1657. De ‘Frick’ is de collectie van de Amerikaanse fabrikant Henry Clay Frick (1849-1919) en is normaliter ondergebracht in zijn vroegere woonhuis ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’

Afbeelding

In de gaten gehouden in Vesting Elburg: je had een honds bestaan

In een middeleeuws gebouw in de Vesting Elburg, wordt duidelijk wat de herkomst van de uitdrukking ‘in de gaten houden’ is. Blij word je er niet van. Willem Bouwman maakte een wandeling door het vroegere vestingstadje.

Afbeelding

Oscarnominaties

In de Oscarrace gaat de sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film..

Afbeelding

Deze kunstenaar maakte van miljoenen doorns een enorme kathedraal

Kunstenaar Herman van Bergen bouwde in Willemstad een enorme kathedraal van doornen. Het kunstwerk klaagt de destructieve mens aan en is tegelijk een ode aan de vrije geest. ‘We moeten op zoek naar de verbinding tussen alle religies’

Afbeelding

Wat heeft Napoleon te maken met knakworst in blik?

In deze tijd zijn vlees, groenten en fruit altijd verkrijgbaar. Voedsel kan gekoeld of ingevroren bewaard worden al wordt dat lastiger tijdens een reis. Dan biedt blik uitkomst. En daar heeft Napoleon alles mee te maken.

Afbeelding

Het Schildersmuseum in Elburg. 'Huisschilderwerk en kunstschilderwerk gaan nogal eens in elkaar over'

De officiële opening van het Schildersmuseum in Elburg wordt eind maart dit jaar verwacht. Alles op de zolder van Museum Elburg ademt dus nog work in progress.