Deinende bloemen in een azuurblauwe zee

Nieuws
Bloemen in de schijnwerpers zetten – bloemisten proberen niet anders. Maar niemand doet dat zo grondig, en voor het gevoel onmogelijk, als deze Japanse kunstenaar.
Robin van Deutekom
vrijdag 23 september 2022 om 04:22 aangepast 27 september 2022 09:54
Afbeelding
beeld cover images via zuma press

Op de ondiepe zeebodem bij een Japans eiland staat een bloemstuk. Onmogelijk, zou je zeggen – maar toch is het zo, en de bloemen zijn écht.

Dit is een kunstwerk van de Japanse bloemist Azuma Makoto (1976). Makoto is wereldberoemd om sculpturen die eigenlijk niet kunnen bestaan, maar tóch mogelijk zijn. Voor het project Exobotanica lanceerde hij een bloemstuk de ruimte in. De hele reis – vanuit een woestijn in Nevada naar de stratosfeer en weer terug – werd gefilmd. Een vijftig jaar oude bonsaiboom onderging hetzelfde lot.  En op een spierwitte sneeuwvlakte in de ijskoude provincie Hokkaido maakte Makoto een bouwsel van bloemen en ijssculpturen. Makoto laat zo zien dat je bloemen best in een voor hen vijandige omgeving kunt zetten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.