In FOTODOK in Utrecht is een expositie te zien over mentaal welzijn

Reportage
Een klein kleutertje met een geel jasje zit op de nek van een man. Op de plek waar zijn hoofd zit, is een pasfoto van een brugklasser geplakt. Maker Mandy Nijhof (27) is de kleuter én de brugklasser. De foto symboliseert een deel van haar dat er eigenlijk niet had moeten zijn en dat ontstond door seksueel misbruik.
Sophia Geuze • redacteur
donderdag 1 september 2022 om 13:41
Marvel Harris gebruikt foto's om emoties uit te drukken.
Marvel Harris gebruikt foto's om emoties uit te drukken. beeld Marvel Harris

Mandy Nijhof is een van de kunstenaars die een ruimte vullen op de tentoonstelling Part of me… Shaping Mental Spaces in FOTODOK in Utrecht. ‘Dit is een van de jeugdfoto’s van mij en de persoon die mij misbruikt heeft’, vertelt ze. ‘Hier ben ik vrolijk, onschuldig en naïef, maar dit is ook de leeftijd die ik had waarop het gebeurd is. En de pasfoto is gemaakt toen het al niet goed met me ging. Ik zie de leegte in mijn ogen.’ Haar hele jeugd was ze depressief en dacht ze dat ze gek was. ‘Niemand in mijn familie had aanleg voor depressie.’ De therapeut zei dat het wel goed zou komen als ze een routine had, vrienden zocht, op een sport ging en goed at. Maar dat gebeurde niet. Op haar 22e ging haar relatie uit, kwamen herinneringen b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.