De L van Lievaart

Column
De L van Lievaart. Buiten is het dertig graden. Binnen wil ik pootjebaden. Inge Lievaart heeft het water in haar bundels ruim voorradig. Ik sla haar Verzamelde Gedichten uit 2000 op en algauw vind ik:
Hans Werkman
donderdag 18 augustus 2022 om 10:13
Willem Barnard en Inge Lievaart in 2000 bij Schrijverscontact.
Willem Barnard en Inge Lievaart in 2000 bij Schrijverscontact. beeld Hans Werkman

Het water van de beek

blijft zonder onderbreken

zacht mompelend spreken

met steen en wallekant

op wonderlijke wijze

zo aan de ijlste stilte

op ’t innigste verwant.

Inge Lievaart woonde altijd aan het water, als kind op Texel waar haar vader onderwijzer was, daarna tot aan haar 95e in Scheveningen tegen de duinen aan. Het water in haar gedichten kan levenskrachtig ruisen en bedreigend kolken. Ze luisterde graag naar de poëzie van Pierre Kemp, M. Nijhoff, Willem Barnard. Haar werk raakte in kwaliteit meer dan eens aan die van Barnard.

In januari 1961 op een zondag vol sneeuw ontmoette ik haar voor het eerst, zij was 43, ik 21. Ik deed mee aan een weekendconferentie voor jongeren op kasteel Hoekelum in Bennekom. Het ging over moderne literatuur. Op..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De burgemeester van Edam kreeg in 1934 slaande ruzie met de brandweercommandant: een slecht moment

Midden in de economische crisis verloor Edam in 1934 zijn voornaamste werkgever. De burgemeester speelde een bijrol die hij later zou betreuren, zo valt te lezen in de rubriek ‘Hier gebeurde het’

Afbeelding

Zangeres Lizzo speelt op bijzondere fluit van 200 jaar oud

In 1813 kreeg de vierde president van de Verenigde Staten van Amerika, James Madison, een kristallen fluit cadeau. Er werd tweehonderd jaar lang niet op gespeeld, tot afgelopen week. Die eer was aan zangeres Lizzo.

Afbeelding

Een diepdonker tapijt van onvrede

Hoopjes haren - stadspleinen over de hele wereld liggen er al dagen mee bezaaid. Allemaal naar aanleiding van de dood van een jonge Iraanse vrouw. En de protesten gaan over nog zoveel meer.

Afbeelding

‘Gospel is meer dan muziek, het is een levensstijl’

Bij de nieuwe tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent klinken allerlei liederen die expliciet getuigen van de hoop die het evangelie biedt. Tegelijk toont de expositie ook een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis van het christendom.

Afbeelding

Deinende bloemen in een azuurblauwe zee

Bloemen in de schijnwerpers zetten – bloemisten proberen niet anders. Maar niemand doet dat zo grondig, en voor het gevoel onmogelijk, als deze Japanse kunstenaar.

Afbeelding

Musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ is geestig en mysterieus

Charlie and the Chocolate Factory is een heerlijk vermakelijke musical en een ode aan de verbeelding.