Goedkoop feestje voor West-Europeanen op een Oost-Europees eiland

Nieuws
Het Hongaarse festival Sziget geldt als een van de grootste evenementen van Europa. Onder de duizenden bezoekers zijn veel Nederlanders - en slechts weinig Hongaren.
Robin van Deutekom
woensdag 17 augustus 2022 om 16:42
Een week goed uit je dak gaan voor slechts een paar honderd euro, dat is waar Sziget om bekendstaat.
Een week goed uit je dak gaan voor slechts een paar honderd euro, dat is waar Sziget om bekendstaat. beeld epa / Marton Monus

Je hebt ze deze week op alle stations in Nederland kunnen zien: uitgetelde jonge internationale reizigers met wallen onder de ogen, een flinke kater en een (hopelijk) gelukzalige uitdrukking op het gezicht. Festivalgangers waren het, net teruggekeerd van het Hongaarse Sziget, een van de grootste culturele evenementen van ons continent. 450.000 bezoekers trekt dit festival ieder jaar, en dit keer waren er ruim 15.000 Nederlanders bij.

Velen van hen namen vanuit Nederland speciaal vervoer: de Sziget Express. Deze nachttrein, die al elf jaar heen en weer pendelt tussen Amersfoort en Boedapest, geldt als een ware bucketlistervaring voor festivalgangers. Aan boord zijn uiteraard zit- en slaapcoupés en is van alles te eten, maar je kunt er ook ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De burgemeester van Edam kreeg in 1934 slaande ruzie met de brandweercommandant: een slecht moment

Midden in de economische crisis verloor Edam in 1934 zijn voornaamste werkgever. De burgemeester speelde een bijrol die hij later zou betreuren, zo valt te lezen in de rubriek ‘Hier gebeurde het’

Afbeelding

Zangeres Lizzo speelt op bijzondere fluit van 200 jaar oud

In 1813 kreeg de vierde president van de Verenigde Staten van Amerika, James Madison, een kristallen fluit cadeau. Er werd tweehonderd jaar lang niet op gespeeld, tot afgelopen week. Die eer was aan zangeres Lizzo.

Afbeelding

Een diepdonker tapijt van onvrede

Hoopjes haren - stadspleinen over de hele wereld liggen er al dagen mee bezaaid. Allemaal naar aanleiding van de dood van een jonge Iraanse vrouw. En de protesten gaan over nog zoveel meer.

Afbeelding

‘Gospel is meer dan muziek, het is een levensstijl’

Bij de nieuwe tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent klinken allerlei liederen die expliciet getuigen van de hoop die het evangelie biedt. Tegelijk toont de expositie ook een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis van het christendom.

Afbeelding

Deinende bloemen in een azuurblauwe zee

Bloemen in de schijnwerpers zetten – bloemisten proberen niet anders. Maar niemand doet dat zo grondig, en voor het gevoel onmogelijk, als deze Japanse kunstenaar.

Afbeelding

Musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ is geestig en mysterieus

Charlie and the Chocolate Factory is een heerlijk vermakelijke musical en een ode aan de verbeelding.