Het platteland als oase van rust, vrede en geloof

Achtergrond
De idylle van het platteland is in Oekraïne ver te zoeken met een oorlog die het boeren moeilijk maakt graan te zaaien, te oogsten en te exporteren. Op het Nederlandse boerenland is de vrede ook ver weg met de woede over het stikstofbeleid en omgekeerde vlaggen aan tractoren en protestborden.
Sophia Geuze • redacteur
donderdag 28 juli 2022 om 13:22 aangepast 10:46
Afbeelding
beeld noordbrabants museum

In een andere tijd – die van toenemende industrialisatie, technologische ontwikkeling, verstedelijking en grotere sociale ongelijkheid aan het einde van de negentiende eeuw – lokt de rust van het platteland intellectuelen en kunstenaars.

Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch wijdt een tentoonstelling aan een groep Vlaamse kunstenaars die gegrepen zijn door het landschap en het boerenleven. Het zijn George Minne (1866-1941), Gustave van de Woestyne (1881-1947) en Valerius de Saedeleer (1867-1941). In België zijn deze kunstenaars beroemd, maar in Nederland nauwelijks bekend. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.