Klimaatstrijders lijmen zich vast aan kunstwerk

Nieuws
Klimaatstrijders die zichzelf aan een kunstwerk vastlijmen - dat zullen we waarschijnlijk steeds vaker zien. Vorige week was het weer raak, in een van de beroemdste musea van Italië.
Robin van Deutekom
donderdag 28 juli 2022 om 07:39
Afbeelding
beeld anp

Een stel jonge mensen loopt door de Galleria Degli Uffizi in Florence. Bij La Primavera (De Lente) van Sandro Botticelli spreiden ze een spandoek uit over de vloer. Twee van hen lijmen zich met superlijm vast aan het natuurschoon. De zaal kijkt vol verwarring toe.

Het zijn leden van de klimaatactiegroep Ultima Generazione (Laatste Generatie). Op de foto staat een museumwacht op het punt ze van het meesterwerk af te rukken. De jongen met het lange haar duikt al weg, het meisje blijft fier vooruit staren. Drie seconden daarna zal de wacht ze aan hun armen de ruimte uit slepen, nagestaard door een verbouwereerde menigte - de hele situatie is een Renaissanceschilderij op zichzelf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.