Op de Dintel worden dagelijks gebeden ‘uitgerold’

Reportage
Zeearmen, rivieren, kanalen, beken, vaarten, meren, geulen, killen, kreken, sprengen, sloten: ze geven ons land een uniek karakter. Een piepklein gedeelte hiervan wordt deze zomer in woord en beeld belicht. Negen kleine portretten van kleine rivieren net boven of onder de grote rivieren en in de Achterhoek. Vandaag deel 1: de Dintel.
Klaas Vos
donderdag 30 juni 2022 om 20:51
Georgisch-orthodox varend klooster aan de kade in Dintelmond.
Georgisch-orthodox varend klooster aan de kade in Dintelmond. beeld Maarten Boersema

Een jonge Argentijnse dog met een poot in het gips in de armen van een in kloosterzwart getooide forse man met dito baard tegen de achtergrond van het Volkerak, een van de drukst bevaren wateren van ons land.

Twee eveneens in kloosterzwart gehulde vrouwen flankeren hem. De drie met gemankeerde hond zijn de ontdekking van en aan de Dintel. De Dintel, waarnaar Dinteloord is genoemd, middelpunt van de suikerbietenteelt en suikerindustrie, is de benedenloop van de Mark, de rivier waarover het beroemde turfschip Breda binnenvoer in 1590. Bij Standdaarbuiten verschiet de Mark van naam in Dintel. Na de Sint-Elisabethsvloed ontstond een zandbank, aangeduid als ‘t sant er buyten’. Vandaar Standdaarbuiten. Eeuwenlang centrum van de vlasteelt.

kloosterz..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De burgemeester van Edam kreeg in 1934 slaande ruzie met de brandweercommandant: een slecht moment

Midden in de economische crisis verloor Edam in 1934 zijn voornaamste werkgever. De burgemeester speelde een bijrol die hij later zou betreuren, zo valt te lezen in de rubriek ‘Hier gebeurde het’

Afbeelding

Zangeres Lizzo speelt op bijzondere fluit van 200 jaar oud

In 1813 kreeg de vierde president van de Verenigde Staten van Amerika, James Madison, een kristallen fluit cadeau. Er werd tweehonderd jaar lang niet op gespeeld, tot afgelopen week. Die eer was aan zangeres Lizzo.

Afbeelding

Een diepdonker tapijt van onvrede

Hoopjes haren - stadspleinen over de hele wereld liggen er al dagen mee bezaaid. Allemaal naar aanleiding van de dood van een jonge Iraanse vrouw. En de protesten gaan over nog zoveel meer.

Afbeelding

‘Gospel is meer dan muziek, het is een levensstijl’

Bij de nieuwe tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent klinken allerlei liederen die expliciet getuigen van de hoop die het evangelie biedt. Tegelijk toont de expositie ook een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis van het christendom.

Afbeelding

Deinende bloemen in een azuurblauwe zee

Bloemen in de schijnwerpers zetten – bloemisten proberen niet anders. Maar niemand doet dat zo grondig, en voor het gevoel onmogelijk, als deze Japanse kunstenaar.

Afbeelding

Musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ is geestig en mysterieus

Charlie and the Chocolate Factory is een heerlijk vermakelijke musical en een ode aan de verbeelding.