Hoe de bekendheid van Godfried Bomans zoetjes aan vermindert

Achtergrond
Erik, Pieter Bas en De man met de witte das, die boeken kennen we natuurlijk allemaal. Nou, vergeet het maar. Veel jongeren hebben nog nooit van Godfried Bomans gehoord. Al een halve eeuw probeert het Godfried Bomans Genootschap de schrijver levend te houden. Met wisselend succes. ‘De Bomans-biografie zou weleens ons einde kunnen betekenen.’
Willem Pekelder
woensdag 15 juni 2022 om 14:22
Het Godfried Bomans Genootschap bestaat vijftig jaar.
Het Godfried Bomans Genootschap bestaat vijftig jaar. beeld Hielco Kuipers

Nee, een speciale status ontlenen ze er niet aan binnen het Godfried Bomans Genootschap, maar íeder trouw lid weet: zij hebben de grote meester nog persoonlijk gekend. Thea IIsselmuiden en Mieke Poelman kwamen bij Bomans over de vloer of correspondeerden met hem. Zoete herinneringen borrelen op tijdens het feestje rond het vijftigjarig bestaan van het genootschap.

Poelman (80): ‘De voorloper van het genootschap was de Godfried Bomans Kring. Ik was er lid van, en we zijn rond 1963 een paar keer bijeen gekomen in het prieel van Bomans in Bloemendaal. Hij zorgde dan voor Cola en Mars en wuifde ons na afloop uit bij de bus. Ik geloof overigens dat Bomans zelf die kring een nogal malle vertoning vond. Hij hoefde niet zo nodig te worden vereerd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De burgemeester van Edam kreeg in 1934 slaande ruzie met de brandweercommandant: een slecht moment

Midden in de economische crisis verloor Edam in 1934 zijn voornaamste werkgever. De burgemeester speelde een bijrol die hij later zou betreuren, zo valt te lezen in de rubriek ‘Hier gebeurde het’

Afbeelding

Zangeres Lizzo speelt op bijzondere fluit van 200 jaar oud

In 1813 kreeg de vierde president van de Verenigde Staten van Amerika, James Madison, een kristallen fluit cadeau. Er werd tweehonderd jaar lang niet op gespeeld, tot afgelopen week. Die eer was aan zangeres Lizzo.

Afbeelding

Een diepdonker tapijt van onvrede

Hoopjes haren - stadspleinen over de hele wereld liggen er al dagen mee bezaaid. Allemaal naar aanleiding van de dood van een jonge Iraanse vrouw. En de protesten gaan over nog zoveel meer.

Afbeelding

‘Gospel is meer dan muziek, het is een levensstijl’

Bij de nieuwe tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent klinken allerlei liederen die expliciet getuigen van de hoop die het evangelie biedt. Tegelijk toont de expositie ook een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis van het christendom.

Afbeelding

Deinende bloemen in een azuurblauwe zee

Bloemen in de schijnwerpers zetten – bloemisten proberen niet anders. Maar niemand doet dat zo grondig, en voor het gevoel onmogelijk, als deze Japanse kunstenaar.

Afbeelding

Musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ is geestig en mysterieus

Charlie and the Chocolate Factory is een heerlijk vermakelijke musical en een ode aan de verbeelding.