Hier gebeurde het: Geen monument voor stormslachtoffers 1927

Achtergrond
Aan de Weemerhof, een straat in een nieuwbouwwijk in Neede in de Achterhoek, staat een oude fabriekspijp. Het bouwwerk hoorde bij een fabriek die inmiddels verdwenen is, de textielfabriek van Ter Weeme. De fabriek werd in 1893 gebouwd tegenover het station. Honderden inwoners van Neede verdienden er hun brood.
Willem Bouwman
zondag 5 juni 2022 om 15:08
De doormidden geslagen machineloods op het spoorwegemplacement in Neede.
De doormidden geslagen machineloods op het spoorwegemplacement in Neede. beeld in de baan van de windhoos

Op woensdag 1 juni 1927, rond vier uur in de namiddag, werden de werknemers van Ter Weeme naar buiten gelokt door een buitengewoon natuurverschijnsel. Donkere wolken verduisterden de hemel, krachtige windstoten maakten onheilspellende geluiden. Er was storm op komst.

De storm kwam vanuit het zuiden en ging gepaard met zware regenval. In het zuiden van de Achterhoek, bij Didam en Doetinchem, kreeg hij zo veel kracht dat huizen en bomen beschadigd raakten. De storm bewoog zich naar het noordoosten, naar Lichtenvoorde, Lievelde en Groenlo, en vandaar naar Eibergen en Neede.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De burgemeester van Edam kreeg in 1934 slaande ruzie met de brandweercommandant: een slecht moment

Midden in de economische crisis verloor Edam in 1934 zijn voornaamste werkgever. De burgemeester speelde een bijrol die hij later zou betreuren, zo valt te lezen in de rubriek ‘Hier gebeurde het’

Afbeelding

Zangeres Lizzo speelt op bijzondere fluit van 200 jaar oud

In 1813 kreeg de vierde president van de Verenigde Staten van Amerika, James Madison, een kristallen fluit cadeau. Er werd tweehonderd jaar lang niet op gespeeld, tot afgelopen week. Die eer was aan zangeres Lizzo.

Afbeelding

Een diepdonker tapijt van onvrede

Hoopjes haren - stadspleinen over de hele wereld liggen er al dagen mee bezaaid. Allemaal naar aanleiding van de dood van een jonge Iraanse vrouw. En de protesten gaan over nog zoveel meer.

Afbeelding

‘Gospel is meer dan muziek, het is een levensstijl’

Bij de nieuwe tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent klinken allerlei liederen die expliciet getuigen van de hoop die het evangelie biedt. Tegelijk toont de expositie ook een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis van het christendom.

Afbeelding

Deinende bloemen in een azuurblauwe zee

Bloemen in de schijnwerpers zetten – bloemisten proberen niet anders. Maar niemand doet dat zo grondig, en voor het gevoel onmogelijk, als deze Japanse kunstenaar.

Afbeelding

Musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ is geestig en mysterieus

Charlie and the Chocolate Factory is een heerlijk vermakelijke musical en een ode aan de verbeelding.