Eenmaal per jaar mochten lepralijders in Groenlo meeluisteren in de kerk. Dat gebeurde op een bijzondere manier

Reportage
Nederland kent vele duizenden kilometers wandelpad, alle stoepen en steegjes niet meegerekend. Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: Groenlo.
Willem Bouwman
donderdag 2 juni 2022 om 10:25
Het huis waar het eerste Grolsch bier gebrouwen werd.
Het huis waar het eerste Grolsch bier gebrouwen werd. beeld nd

Waar lopen we vandaag?

We lopen vandaag in Groenlo, een stadje in de Achterhoek, tien kilometer ten noordwesten van Winterswijk. Groenlo werd vroeger ook wel Grol of Grolle genoemd. Het verklaart de naam van een bekend biermerk dat in Groenlo gebrouwen werd: Grolsch, het bijvoeglijk naamwoord van Grol. Samen met de nabijgelegen buurtschap Zwolle telt Groenlo ongeveer tienduizend inwoners. 

Groenlo is een stad met een katholiek verleden, de eeuwen door vormden de katholieken er een grote meerderheid. De wieg van minstens twee vooraanstaande katholieken stond in Groenlo. Hans Jansen, schrijver van drie dikke delen Christelijke theologie na Auschwitz, werd er in 1931 geboren. Jansen overleed in 2019. Henny Bomers, van 1983 tot zijn d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De burgemeester van Edam kreeg in 1934 slaande ruzie met de brandweercommandant: een slecht moment

Midden in de economische crisis verloor Edam in 1934 zijn voornaamste werkgever. De burgemeester speelde een bijrol die hij later zou betreuren, zo valt te lezen in de rubriek ‘Hier gebeurde het’

Afbeelding

Zangeres Lizzo speelt op bijzondere fluit van 200 jaar oud

In 1813 kreeg de vierde president van de Verenigde Staten van Amerika, James Madison, een kristallen fluit cadeau. Er werd tweehonderd jaar lang niet op gespeeld, tot afgelopen week. Die eer was aan zangeres Lizzo.

Afbeelding

Een diepdonker tapijt van onvrede

Hoopjes haren - stadspleinen over de hele wereld liggen er al dagen mee bezaaid. Allemaal naar aanleiding van de dood van een jonge Iraanse vrouw. En de protesten gaan over nog zoveel meer.

Afbeelding

‘Gospel is meer dan muziek, het is een levensstijl’

Bij de nieuwe tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent klinken allerlei liederen die expliciet getuigen van de hoop die het evangelie biedt. Tegelijk toont de expositie ook een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis van het christendom.

Afbeelding

Deinende bloemen in een azuurblauwe zee

Bloemen in de schijnwerpers zetten – bloemisten proberen niet anders. Maar niemand doet dat zo grondig, en voor het gevoel onmogelijk, als deze Japanse kunstenaar.

Afbeelding

Musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ is geestig en mysterieus

Charlie and the Chocolate Factory is een heerlijk vermakelijke musical en een ode aan de verbeelding.