De eeuwigheid ervaren is niet zo makkelijk, zeker niet op de Amsterdamse Zuidas

Recensie
Met kunst van afgedankt bijbelpapier en gedichten over tijd probeert het Bijbels Museum je niets minder dan de eeuwigheid te laten ervaren. Maar op de Zuidas, de vijfde locatie van deze reizende expositie, blijkt die ambitie wel heel groot.
Robin van Deutekom
donderdag 2 juni 2022 om 09:30
In het werk van Smit schemeren bijbelteksten in alle talen door.
In het werk van Smit schemeren bijbelteksten in alle talen door. beeld Petra Katanic

Wie treinstation Amsterdam-Zuid uit loopt, bekruipt één gevoel alvast direct: hier snappen mensen dat de mens uiteindelijk altijd de hoogte in wil. Tussen de fonkelende kantoortorens en de onberispelijke bloemperkjes moet wel behoefte aan rust zijn, want niemand staat hier stil. De Nieuwe Poort van Zuidas-predikant Ruben van Zwieten zit niet voor niets op loopafstand. 

En precies daarom is hier een tentoonstelling over tijd en meditatie: op een plek waar bezinning ver weg lijkt. In het über-duurzame restaurant CIRCL, om nog preciezer te zijn - een innovatieve hub vol hout, lokale producten en lezingen over een circulaire toekomst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De burgemeester van Edam kreeg in 1934 slaande ruzie met de brandweercommandant: een slecht moment

Midden in de economische crisis verloor Edam in 1934 zijn voornaamste werkgever. De burgemeester speelde een bijrol die hij later zou betreuren, zo valt te lezen in de rubriek ‘Hier gebeurde het’

Afbeelding

Zangeres Lizzo speelt op bijzondere fluit van 200 jaar oud

In 1813 kreeg de vierde president van de Verenigde Staten van Amerika, James Madison, een kristallen fluit cadeau. Er werd tweehonderd jaar lang niet op gespeeld, tot afgelopen week. Die eer was aan zangeres Lizzo.

Afbeelding

Een diepdonker tapijt van onvrede

Hoopjes haren - stadspleinen over de hele wereld liggen er al dagen mee bezaaid. Allemaal naar aanleiding van de dood van een jonge Iraanse vrouw. En de protesten gaan over nog zoveel meer.

Afbeelding

‘Gospel is meer dan muziek, het is een levensstijl’

Bij de nieuwe tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent klinken allerlei liederen die expliciet getuigen van de hoop die het evangelie biedt. Tegelijk toont de expositie ook een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis van het christendom.

Afbeelding

Deinende bloemen in een azuurblauwe zee

Bloemen in de schijnwerpers zetten – bloemisten proberen niet anders. Maar niemand doet dat zo grondig, en voor het gevoel onmogelijk, als deze Japanse kunstenaar.

Afbeelding

Musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ is geestig en mysterieus

Charlie and the Chocolate Factory is een heerlijk vermakelijke musical en een ode aan de verbeelding.