‘De trein is geen badkamer’ en andere ergernissen in het treinleven

Achtergrond
Een medereiziger die zijn nagels knipte in de trein en de afgeknipte stukjes op de grond achterliet. Mobiliteitsadviseur Roel Lenoir maakte het mee. In coronatijd schreef hij een blog met dertien regels om het reizen per trein aangenaam te houden. ‘De trein is geen badkamer’, is er één van.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
vrijdag 27 mei 2022 om 07:20 aangepast 09:26
Eten in de trein kan al gauw tot ergernis leiden. Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler raadt aan: ‘Eet geen eten waar een sterke geur vanaf komt, zoals pizza of een broodje shoarma.'
Eten in de trein kan al gauw tot ergernis leiden. Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler raadt aan: ‘Eet geen eten waar een sterke geur vanaf komt, zoals pizza of een broodje shoarma.' beeld epa

De NS houdt geen lijstje bij van ergernissen van treinreizigers. ‘In de trein gelden dezelfde regels als in andere openbare ruimtes. We moeten er samen voor zorgen dat we prettig kunnen reizen en prettig kunnen werken’, zegt woordvoerder Anita Middelkoop. 

Bij reizigersvereniging Rover kunnen ze uit de klachten die binnenkomen wel opmaken waaraan reizigers zich ergeren. Het verkeerd dragen van het mondkapje wordt in coronatijd het vaakst genoemd, zegt woordvoerder Sanne van Galen. Verder komen er bij Rover vooral klachten binnen over praten in de stiltecoupé en luid gevoerde telefoongesprekken of muziek die te horen is ondanks oortjes of koptelefoons. ‘Mensen hebben een hekel aan herrie van anderen’, zegt Van Galen. Tegelijkertijd kunnen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Chris McCandless in de film Into The Wild (2007)

Deze bus trok velen 'into the wild'. Nu staat hij in een museum. Waarom?

Het was een van de bekendste pelgrimages van deze tijd: een levensgevaarlijke wandeling naar de bus uit 'Into the Wild'. Sinds deze maand staat het kapotte, roestige voertuig in een museum. Hoe werd het zo’n icoon?

A Hidden Life volgt de katholieke Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter. Samen met de andere dorpsbewoners wordt hij opgeroepen voor het leger.

Deze podcasts, films en tentoonstellingen zijn de moeite waard tijdens de Stille Week

Verstilde beelden, muziek die ruimte schept, films die offers tastbaar maken, gesprekken die de ziel raken... Wat kun je luisteren, zien en beleven in de aanloop naar Pasen?

Marina Abramovic, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail).

Kunstenaar Marina Abramovic deed een halve eeuw aan hardhandig zelfonderzoek en stelde haar pijn tentoon

Messen, bloed en een poort van licht. Met video’s, sculpturen en spannende performances opent het Stedelijk Museum dit weekend zijn deuren voor kunstenaar Marina Abramovic.

Nick Cave praat in het Theater am Tanzbrunnen in Keulen over zijn boek 'Geloof, Hoop en Ravage'.

Hoe een toornende, wilde God toch lief kan hebben. Nick Cave beschrijft het als geen ander

Rouw is een geschenk, vindt Nick Cave. Het is niet de bedoeling dat je over het verdriet om de dood van een geliefde heen komt. Maar die magneet kan ook kracht geven. Hoop en hunkering. Renaissance door ravage.

Afbeelding

Gerard Timmer stopt als NOS-directeur na aantijgingen

Gerard Timmer stapt op als algemeen directeur van de NOS. Hij heeft besloten te stoppen na aantijgingen dat hij niets zou hebben gedaan tegen misstanden in zijn tijd als directeur van BNNVARA.

Door haar nieuwe show leer je cabaretière Claudia de Breij een stuk beter kennen.

Claudia de Breij zet aan het denken met voorstelling over buitenbeentjes en paradijsvogels

In haar nieuwe show schetst cabaretière Claudia de Breij zichzelf als fabriek, dealer en junkie tegelijk. Haar drug? Adrenaline. Maar diep vanbinnen is ze een introvert en wilde ze vroeger nooit afwijken van de rest.