Absurd, volstrekt origineel, zwartkomisch bij vlagen, en zeer doeltreffend

Recensie
Slachthuis vijf, het vreemdste antioorlogsverhaal in de wereldliteratuur, is een tijdloze klassieker, maar zeker nu voel je de urgentie. Acteur Bram Suijker draagt het stuk met weergaloos spel.
Maurice Hoogendoorn
vrijdag 1 april 2022 om 01:40 aangepast 06:44
Afbeelding
beeld Sanne Peper

Van sommige boeken herinner je je goed hoe ze insloegen als een bom toen je ze voor de eerste keer las. Slaughterhouse-Five (Slachthuis vijf) van de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut is er zo één, in mijn geval. Ik had al veel boeken over oorlog gelezen, maar dit was andere koek. Absurd, volstrekt origineel, zwartkomisch bij vlagen, en zeer doeltreffend.

Ik zou eerlijk gezegd nooit op het idee gekomen zijn dat je er een theatervoorstelling van zou kunnen maken, zo idioot is het verhaal. Maar regisseur Erik Whien trok met Theater Rotterdam de stoute schoenen aan, en het resultaat is verbluffend goed. Ik werd opnieuw van mijn sokken geblazen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.