Vanessa Umboh wil armoede onder kinderen niet verzachten, maar met wortel en tak uitroeien

Achtergrond
’Gaan er kinderen zonder brood naar school? Dan gaan we boterhammen en beleg regelen.’ Vanessa Umboh zat in een burnout toen ze een stem hoorde: ‘Sta op en ga voor mijn kinderen staan’.
Rimme Mastebroek
dinsdag 4 januari 2022 om 04:26
Vanessa Umboh: 'Als je samen aan een hoger doel werkt, verdwijnen verschillen en ga je elkaar werkelijk zien.'
Vanessa Umboh: 'Als je samen aan een hoger doel werkt, verdwijnen verschillen en ga je elkaar werkelijk zien.' beeld soul2soul photography

Rotterdam

Nog regelmatig denkt Vanessa Umboh (43) met enige weemoed terug aan de militaire wijk in Bramsche, het Duitse stadje waar ze opgroeide. ‘Mijn vader was beroepsmilitair, net als alle vaders daar. De moeders werkten meestal niet. Zij waren te vinden rond het schoolplein en in het jeugdhuis. Iedereen voelde een verantwoordelijkheid: als je iets kon, zette je dat talent in voor de gemeenschap. In het jeugdhuis leerde ik lassen, dansen, breien, van alles. Zo veilig, vrij en blij opgroeien, gun ik alle kinderen. Ik voelde mij geliefd, werd gestimuleerd en ontwikkelde daardoor zelfvertrouwen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.

Afbeelding

Cha Chi Versaci geeft kinderen in armoede de kans om te gamen

Op TikTok publiceert Cha Chi Versaci filmpjes, waarin te zien is hoe hij spelcomputers aan kinderen in armoede geeft: 'Ik ben precies de man geworden die ik zelf als kind nodig had.'

Afbeelding

Leonne is biologisch geen man én geen vrouw: 'Wat God geschapen heeft, is goed'

Leonne is geboren met een intersekse conditie. In haar geval betekent dat dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Hoe gaat zij hiermee om? 'Nu ben ik mezelf.'