Drie eeuwen kaarslicht in de kunst: ‘De kaars dooft letterlijk uit’

Recensie
In de expositie Kaarslicht in Museum Gouda worden drie eeuwen kaarslicht in de kunst uitgelicht. Lezen, handwerken en zelfs vlooien vangen, het gebeurde in de avond allemaal bij kaarslicht. En omdat kaarsen duur waren, moest het schijnsel van de vlam vaak gedeeld worden met huisgenoten.
Sophia Geuze • redacteur
vrijdag 19 november 2021 om 03:22 aangepast 07:00
'De heilige familie bij avond' van Rembrandt van Rijn (atelier van) (1642–1648) uit het  Rijksmuseum.
'De heilige familie bij avond' van Rembrandt van Rijn (atelier van) (1642–1648) uit het Rijksmuseum. beeld museum gouda

Een goede belichting is essentieel bij het maken van een portret. Als er geen daglicht is, boots je dat na in een fotostudio met paraplu’s en reflectieschermen. Behalve als je in de zeventiende of achttiende eeuw leeft. Dan moet je het doen met kaarslicht.

Godefridus Schalcken (1643-1706) maakte een afgesloten kamer, een soort doca, om zijn modellen altijd in het donker bij kaarslicht te kunnen schilderen. Door een kijkgat observeerde hij het tafereel en ging aan het werk. Want met kaarslicht kun je spelen. Gerard van Honthorst (1592-1656) gaf de kaars op ‘De bespotting van Christus’ een centrale plaats. Toch wordt het oog eerder getrokken door de figuren op wie het licht schijnt dan op de kaars zelf. Christus ziet er heel menselijk en kw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’

Afbeelding

In de gaten gehouden in Vesting Elburg: je had een honds bestaan

In een middeleeuws gebouw in de Vesting Elburg, wordt duidelijk wat de herkomst van de uitdrukking ‘in de gaten houden’ is. Blij word je er niet van. Willem Bouwman maakte een wandeling door het vroegere vestingstadje.

Afbeelding

Oscarnominaties

In de Oscarrace gaat de sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film..

Afbeelding

Deze kunstenaar maakte van miljoenen doorns een enorme kathedraal

Kunstenaar Herman van Bergen bouwde in Willemstad een enorme kathedraal van doornen. Het kunstwerk klaagt de destructieve mens aan en is tegelijk een ode aan de vrije geest. ‘We moeten op zoek naar de verbinding tussen alle religies’

Afbeelding

Wat heeft Napoleon te maken met knakworst in blik?

In deze tijd zijn vlees, groenten en fruit altijd verkrijgbaar. Voedsel kan gekoeld of ingevroren bewaard worden al wordt dat lastiger tijdens een reis. Dan biedt blik uitkomst. En daar heeft Napoleon alles mee te maken.

Afbeelding

Het Schildersmuseum in Elburg. 'Huisschilderwerk en kunstschilderwerk gaan nogal eens in elkaar over'

De officiële opening van het Schildersmuseum in Elburg wordt eind maart dit jaar verwacht. Alles op de zolder van Museum Elburg ademt dus nog work in progress.