Aaibaar en glinsterend ten strijde: het activistische handwerk van Joyce Overheul

Recensie
Hoe laat je museumbezoekers nadenken over ongelijkheid, emancipatie en seksisme? Het recept van Joyce Overheul: trek ze naar binnen met fluweel, organza en glaskralen. En overdonder ze dan met de harde realiteit.
Robin van Deutekom
donderdag 11 november 2021 om 13:01
Joyce Overheul: 'Het is heel Hollands om te denken: we hebben het goed, dus klaag niet.'
Joyce Overheul: 'Het is heel Hollands om te denken: we hebben het goed, dus klaag niet.' beeld Sabine Metz

Al van kindsbeen af stelde Joyce Overheul (1989) vragen, vragen, vragen. Nu toont Museum De Fundatie in Zwolle haar eerste solo-expositie, gevuld met Iraanse straatscènes van organza, kralenportretten van Donald Trump en een pil tegen alle kwalen. Een gesprek over vrouwenrechten, de erfzonde en acteurs op kistjes.

Het activisme spat af van alles wat u maakt. Wat wilt u vertellen?

‘Ik heb me altijd al afgevraagd waarom we dingen doen zoals we ze doen. Waarom krijgen mannen bijvoorbeeld meer betaald voor precies hetzelfde werk als vrouwen? Blijkbaar is wat je in je broek hebt zitten bepalend voor de hoeveelheid geld op je rekening. Wij Nederlanders zien onszelf graag als progressief, als gidsland. Maar zelfs hier is de loonkloof groter dan h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.