Aaibaar en glinsterend ten strijde: het activistische handwerk van Joyce Overheul

Recensie
Hoe laat je museumbezoekers nadenken over ongelijkheid, emancipatie en seksisme? Het recept van Joyce Overheul: trek ze naar binnen met fluweel, organza en glaskralen. En overdonder ze dan met de harde realiteit.
Robin van Deutekom
donderdag 11 november 2021 om 13:01
Joyce Overheul: 'Het is heel Hollands om te denken: we hebben het goed, dus klaag niet.'
Joyce Overheul: 'Het is heel Hollands om te denken: we hebben het goed, dus klaag niet.' beeld Sabine Metz

Al van kindsbeen af stelde Joyce Overheul (1989) vragen, vragen, vragen. Nu toont Museum De Fundatie in Zwolle haar eerste solo-expositie, gevuld met Iraanse straatscènes van organza, kralenportretten van Donald Trump en een pil tegen alle kwalen. Een gesprek over vrouwenrechten, de erfzonde en acteurs op kistjes.

Het activisme spat af van alles wat u maakt. Wat wilt u vertellen?

‘Ik heb me altijd al afgevraagd waarom we dingen doen zoals we ze doen. Waarom krijgen mannen bijvoorbeeld meer betaald voor precies hetzelfde werk als vrouwen? Blijkbaar is wat je in je broek hebt zitten bepalend voor de hoeveelheid geld op je rekening. Wij Nederlanders zien onszelf graag als progressief, als gidsland. Maar zelfs hier is de loonkloof groter dan h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toen Jezusbeeld de maan vasthield: 'Deze foto kostte jaren aan voorbereiding'

Hij deed veel mislukte pogingen, maar na drie jaar lukte het een fotograaf eindelijk om de bijzondere foto te maken die hij zocht: het standbeeld Christus de Verlosser die de maan op zijn schouders draagt. ‘Deze foto verdient een prijs!’

Afbeelding

Kunst en natuur in De Buitenplaats

Nederland kent zo'n duizend officiële musea, en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: Museum De Buitenplaats in Eelde.

Afbeelding

Geloof en kunst gaan samen in de biënnale rond drie kloosters in Oosterhout

In en rondom drie kloosters in Oosterhout zijn deze weken zo’n dertig kunstwerken te zien van internationale kunstenaars. Het thema: geloof. Maar hoe verbeeld je dat?

Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.