Ernst van de Wetering (1938-2021) was ’s werelds grootste Rembrandt-kenner

Achtergrond
Zijn autoriteit dankte hij aan het werk dat hij verrichtte met het Rembrandt Research Project (RRP), waarbij Ernst van de Wetering (1938-2021) vanaf de oprichting in 1968 betrokken was. Het RRP was de grondlegger van het natuurwetenschappelijk onderzoek naar schilderijen. Door technisch onderzoek naar het materiaal – de verf, het doek, het paneel – werd zo veel mogelijk informatie verzameld.
Gijs Beukers / vk
dinsdag 17 augustus 2021 om 02:01 aangepast 10:56
Rembrandtkenner Ernst van de Wetering tijdens de presentatie in het Rembrandthuis in Amsterdam van het kleine paneel Oude man met baard.
Rembrandtkenner Ernst van de Wetering tijdens de presentatie in het Rembrandthuis in Amsterdam van het kleine paneel Oude man met baard. beeld anp / Olaf Kraak

Amsterdam

Waar kunsthistorici voorheen keken naar de stijl (‘Rembrandt zou die neus nooit zo hebben geschilderd’), analyseerde het RRP bijvoorbeeld pigmenten. Bevatten die ingrediënten die pas in 1670 werden gebruikt, dan kon er een streep door de naam van Rembrandt, die in 1669 overleed.

De brievenbus van het RRP puilde uit met post van mensen die in het bezit meenden te zijn van een Rembrandt, zegt kunsthistoricus Marieke de Winkel, die tussen 1993 en 2003 met Van de Wetering bij het RRP werkte. ‘Dan was het weer een foto van een bruine placemat, waarna Ernst in een keurige brief schreef dat het geen Rembrandt kon zijn, gezien de trein op de achtergrond.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.

Afbeelding

Cha Chi Versaci geeft kinderen in armoede de kans om te gamen

Op TikTok publiceert Cha Chi Versaci filmpjes, waarin te zien is hoe hij spelcomputers aan kinderen in armoede geeft: 'Ik ben precies de man geworden die ik zelf als kind nodig had.'