‘De islam is een Arabische versie van de joods-christelijke traditie’

Achtergrond
Met elkaar in gesprek gaan, elkaar begrijpen, mét behoud van je overtuiging dat Jezus werkelijk God is, of dat de Koran door God gedicteerd is. Het boek Jezus in christendom en islam van Eduard Verhoef kan prima als gespreksstof dienen bij zo’n dialoog.
Remco van Mulligen
woensdag 28 april 2021 om 10:00 aangepast 09:38
Jezus (Isa) en Maria (Maryam) op een Perzische miniatuur.
Jezus (Isa) en Maria (Maryam) op een Perzische miniatuur. beeld wikipedia

‘Zie ik ben tot u gekomen met als teken van uw Heer, dat ik van klei de vorm van een vogel schep, dan blaas ik erin en het wordt een vogel naar de wil van God. En ik zal blinden en melaatsen genezen en ik zal de doden doen leven naar de wil van God.’ Zo spreekt Jezus volgens de Koran (soera 3, vers 49). Het verhaal over Jezus die een vogel boetseert die vervolgens gaat leven en wegvliegt, komt ook terug in het (apocriefe) Kindheidsevangelie van Thomas. In zijn nieuwe boek Jezus in christendom en islam noemt theoloog Eduard Verhoef dit als een van de voorbeelden van hoe het heilige boek van de moslims over Jezus spreekt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Expositie Brave New World: Jonge internationale schilders vechten voor de wereld door te schilderen

Zestien jonge internationale schilders laten in Museum de Fundatie in Zwolle hun visie op de toekomst zien. Ze zien een Brave New World: ‘Terwijl de wereld brandt, behouden ze het geloof in de toekomst, in kracht en schoonheid en verdieping.’

Afbeelding

In de gaten gehouden in Vesting Elburg: je had een honds bestaan

In een middeleeuws gebouw in de Vesting Elburg, wordt duidelijk wat de herkomst van de uitdrukking ‘in de gaten houden’ is. Blij word je er niet van. Willem Bouwman maakte een wandeling door het vroegere vestingstadje.

Afbeelding

Oscarnominaties

In de Oscarrace gaat de sciencefiction-actiekomedie Everything Everywhere All At Once aan kop. De film maakt het vaakst kans op een beeldje. De Belgische dramafilm Close haalde een nominatie voor Beste Internationale Film..

Afbeelding

Deze kunstenaar maakte van miljoenen doorns een enorme kathedraal

Kunstenaar Herman van Bergen bouwde in Willemstad een enorme kathedraal van doornen. Het kunstwerk klaagt de destructieve mens aan en is tegelijk een ode aan de vrije geest. ‘We moeten op zoek naar de verbinding tussen alle religies’

Afbeelding

Wat heeft Napoleon te maken met knakworst in blik?

In deze tijd zijn vlees, groenten en fruit altijd verkrijgbaar. Voedsel kan gekoeld of ingevroren bewaard worden al wordt dat lastiger tijdens een reis. Dan biedt blik uitkomst. En daar heeft Napoleon alles mee te maken.

Afbeelding

Het Schildersmuseum in Elburg. 'Huisschilderwerk en kunstschilderwerk gaan nogal eens in elkaar over'

De officiële opening van het Schildersmuseum in Elburg wordt eind maart dit jaar verwacht. Alles op de zolder van Museum Elburg ademt dus nog work in progress.