Ed Leatemia portretteerde zeventig inspirerende Molukse rolmodellen, van oud tot jong.

Achtergrond
‘Ik kan niet hopen op een beter verleden, maar wel bouwen aan een betere toekomst.’ Met deze gevleugelde woorden steekt fotograaf Ed Leatemia (63) alle Molukkers in Nederland een hart onder de riem. Hij portretteerde zeventig inspirerende Molukse rolmodellen, van oud tot jong.
Hilbrand Rozema
donderdag 25 maart 2021 om 07:35
Naomi Boekema-Hoekstra (46), politiechef van het district Gelderland-Midden.
Naomi Boekema-Hoekstra (46), politiechef van het district Gelderland-Midden. beeld Ed Leatemia

Rockers en rappers, topsporters, theatermakers, dichters, denkers, kunstschilders, politiemannen en -vrouwen, dansers, militairen, koks, fotomodellen, mode- en tassenontwerpers en andere ondernemers: you name it, allemaal stáán ze er. Grootouders, ouders, kinderen, hele, halve en ‘een kwart’ Molukkers. Van Maastricht tot Assen, van Almelo tot Waalwijk. De hekkensluiter is een 14-jarige hiphopdanseres.

Ed Leatemia maakte dit fotokunstwerk bij de 70-jarige herdenking van de Molukse aankomst in Nederland. ‘Ik ben een trotse Molukker én een trotse Rotterdammer’, zegt hij lachend. ‘In maart 2019 vroeg ik, gelovig als ik ben, aan God in gebed: hoe kan ik mijn volk dienen? Hoe kan ik mijn volk tot zegen zijn met mijn talenten? Bidden is nu eenma..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.