Ed Leatemia portretteerde zeventig inspirerende Molukse rolmodellen, van oud tot jong.

Achtergrond
‘Ik kan niet hopen op een beter verleden, maar wel bouwen aan een betere toekomst.’ Met deze gevleugelde woorden steekt fotograaf Ed Leatemia (63) alle Molukkers in Nederland een hart onder de riem. Hij portretteerde zeventig inspirerende Molukse rolmodellen, van oud tot jong.
Hilbrand Rozema
donderdag 25 maart 2021 om 07:35
Naomi Boekema-Hoekstra (46), politiechef van het district Gelderland-Midden.
Naomi Boekema-Hoekstra (46), politiechef van het district Gelderland-Midden. beeld Ed Leatemia

Rockers en rappers, topsporters, theatermakers, dichters, denkers, kunstschilders, politiemannen en -vrouwen, dansers, militairen, koks, fotomodellen, mode- en tassenontwerpers en andere ondernemers: you name it, allemaal stáán ze er. Grootouders, ouders, kinderen, hele, halve en ‘een kwart’ Molukkers. Van Maastricht tot Assen, van Almelo tot Waalwijk. De hekkensluiter is een 14-jarige hiphopdanseres.

Ed Leatemia maakte dit fotokunstwerk bij de 70-jarige herdenking van de Molukse aankomst in Nederland. ‘Ik ben een trotse Molukker én een trotse Rotterdammer’, zegt hij lachend. ‘In maart 2019 vroeg ik, gelovig als ik ben, aan God in gebed: hoe kan ik mijn volk dienen? Hoe kan ik mijn volk tot zegen zijn met mijn talenten? Bidden is nu eenma..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.