Vervallen huizen in het volle licht gefotografeerd

Interview
Vervallen gebouwen, verpulverde verf en schilferende kalk, dat is het aparte, fotografische genre van de verlatenheid. Of is het juist een troostende aanwezigheid? Maarten Slagboom (1970) en zijn dochter Billie (2001) zijn eraan verslingerd. Het resultaat van hun fascinatie is een indrukwekkend fotoboek.
Hilbrand Rozema
vrijdag 26 februari 2021 om 04:00
Afbeelding
beeld Maarten Slagboom en Billie Slagboom

Geen griezelfoto’s maar verstilde, gelaagde beelden bij daglicht. Langzaam voortkruipende tijd. Het komt magisch over, verslavend ook, dit zoeken naar bewoningssporen in ruïnes. Onwillekeurig houd je je adem in. Een en al verval … maar droevig, nee, dat word je er niet van, gek genoeg. En de makers al helemaal niet. Hoe komt dat? En hoe is dat, rondlopen op zulke plekken ‘buiten de orde’, in een andere zone van de werkelijkheid? ‘Nergens is het leven meer aanwezig dan waar het is verdwenen.’

Billie studeert geschiedenis in Amsterdam, Maarten is journalist bij de VPRO (Made in Europe, Stuk, De Hokjesman). ‘Het begon toen ik vijftien was’, herinnert zij zich. ‘Ik verveelde me en was toe aan een avontuur.’ Haar vad..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.