Vervallen huizen in het volle licht gefotografeerd

Interview
Vervallen gebouwen, verpulverde verf en schilferende kalk, dat is het aparte, fotografische genre van de verlatenheid. Of is het juist een troostende aanwezigheid? Maarten Slagboom (1970) en zijn dochter Billie (2001) zijn eraan verslingerd. Het resultaat van hun fascinatie is een indrukwekkend fotoboek.
Hilbrand Rozema
vrijdag 26 februari 2021 om 04:00
Afbeelding
beeld Maarten Slagboom en Billie Slagboom

Geen griezelfoto’s maar verstilde, gelaagde beelden bij daglicht. Langzaam voortkruipende tijd. Het komt magisch over, verslavend ook, dit zoeken naar bewoningssporen in ruïnes. Onwillekeurig houd je je adem in. Een en al verval … maar droevig, nee, dat word je er niet van, gek genoeg. En de makers al helemaal niet. Hoe komt dat? En hoe is dat, rondlopen op zulke plekken ‘buiten de orde’, in een andere zone van de werkelijkheid? ‘Nergens is het leven meer aanwezig dan waar het is verdwenen.’

Billie studeert geschiedenis in Amsterdam, Maarten is journalist bij de VPRO (Made in Europe, Stuk, De Hokjesman). ‘Het begon toen ik vijftien was’, herinnert zij zich. ‘Ik verveelde me en was toe aan een avontuur.’ Haar vad..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toen Jezusbeeld de maan vasthield: 'Deze foto kostte jaren aan voorbereiding'

Hij deed veel mislukte pogingen, maar na drie jaar lukte het een fotograaf eindelijk om de bijzondere foto te maken die hij zocht: het standbeeld Christus de Verlosser die de maan op zijn schouders draagt. ‘Deze foto verdient een prijs!’

Afbeelding

Kunst en natuur in De Buitenplaats

Nederland kent zo'n duizend officiële musea, en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: Museum De Buitenplaats in Eelde.

Afbeelding

Geloof en kunst gaan samen in de biënnale rond drie kloosters in Oosterhout

In en rondom drie kloosters in Oosterhout zijn deze weken zo’n dertig kunstwerken te zien van internationale kunstenaars. Het thema: geloof. Maar hoe verbeeld je dat?

Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.