Vervallen huizen in het volle licht gefotografeerd

Interview
Vervallen gebouwen, verpulverde verf en schilferende kalk, dat is het aparte, fotografische genre van de verlatenheid. Of is het juist een troostende aanwezigheid? Maarten Slagboom (1970) en zijn dochter Billie (2001) zijn eraan verslingerd. Het resultaat van hun fascinatie is een indrukwekkend fotoboek.
Hilbrand Rozema
vrijdag 26 februari 2021 om 04:00
Afbeelding
beeld Maarten Slagboom en Billie Slagboom

Geen griezelfoto’s maar verstilde, gelaagde beelden bij daglicht. Langzaam voortkruipende tijd. Het komt magisch over, verslavend ook, dit zoeken naar bewoningssporen in ruïnes. Onwillekeurig houd je je adem in. Een en al verval … maar droevig, nee, dat word je er niet van, gek genoeg. En de makers al helemaal niet. Hoe komt dat? En hoe is dat, rondlopen op zulke plekken ‘buiten de orde’, in een andere zone van de werkelijkheid? ‘Nergens is het leven meer aanwezig dan waar het is verdwenen.’

Billie studeert geschiedenis in Amsterdam, Maarten is journalist bij de VPRO (Made in Europe, Stuk, De Hokjesman). ‘Het begon toen ik vijftien was’, herinnert zij zich. ‘Ik verveelde me en was toe aan een avontuur.’ Haar vad..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eten in de kunst

Afbeelding

Het was een grote berg ijzer

In de veertigdagentijd staan we stil bij het lijden van Jezus en in en met Hem bij het lijden van medemensen. In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden.

Afbeelding

Wat kunnen we leren van de blik van kunstenaars? 'Wie niet goed kijkt, is niet echt ondergedompeld in het leven'

Kunstenaars kijken aandachtig om zich heen, terwijl de meeste mensen amper zien door welke schoonheid ze worden omringd. Daarom vroeg Will Gompertz zich af: wat kunnen we leren van de blik van kunstenaars?

Afbeelding

De tulp, nationaal symbool bij uitstek, is een importproduct dat in 1637 de hoofden op hol deed slaan

De tulp is niet geneeskrachtig, de tulp is geurloos, en toch werden er eens honderden guldens voor een tulpenbol neergeteld. In Lisse wordt uitgelegd waarom.

Afbeelding

'Woke' ondermijnt juist linkse idealen, stelt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman

‘Woke’ zijn valt niet te rijmen met linkse idealen, meent filosoof Susan Neiman. ‘Links’ wil solidair zijn met onderdrukte mensen, ongeacht gender of etniciteit. Dit universalisme is volgens Neiman binnen de woke-beweging vervangen door tribalisme.

Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.