Frank Zappa wordt de meest uitgesproken atheïst in de rockmuziek genoemd. Maar daar hoort een context bij

Achtergrond
Een ruim twee uur durende documentaire en een dik boek verschenen dit seizoen over Frank Zappa. Dat is bijzonder bij iemand die al ruim 27 (!) jaar dood is. Maar niet zo bijzonder als je kennis neemt van de inhoud.
Herman Veenhof
zaterdag 20 februari 2021 om 09:19 aangepast 09:51
De Franse componist en dirigent Pierre Boulez werkte in 1984 samen met gitarist en medecomponist Frank Zappa, in het Theatre de la Ville in Parijs.
De Franse componist en dirigent Pierre Boulez werkte in 1984 samen met gitarist en medecomponist Frank Zappa, in het Theatre de la Ville in Parijs. beeld AFP

Geen genre of hokje kreeg ooit vat op hem, uniek en origineel zijn vlaggen die zijn lading niet dekken. Dat vindt Co de Kloet (61). En hij is niet de enige. In de woorden van fotojournalist Scott Wallace: ‘Niemand wilde of kon Frank Zappa zijn, dus meldde hij zich als vrijwilliger.’

postuum

Frank Zappa (1940-1993) was een Amerikaans muzikant, bandleider, componist, video- en klankdocumentalist en workaholic. Vanaf zijn debuut op tv, hij bespeelde een fiets met een strijkstok, tot zijn dood aan kanker dertig jaar later maakte hij officieel 62 platen. Postuum zijn er al meer dan honderd uitgekomen: de man die het liefst achter zijn oeuvre zou verdwijnen, legde namelijk alles vast op geluids- en beelddrager.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.