Frank Zappa wordt de meest uitgesproken atheïst in de rockmuziek genoemd. Maar daar hoort een context bij

Achtergrond
Een ruim twee uur durende documentaire en een dik boek verschenen dit seizoen over Frank Zappa. Dat is bijzonder bij iemand die al ruim 27 (!) jaar dood is. Maar niet zo bijzonder als je kennis neemt van de inhoud.
Herman Veenhof
zaterdag 20 februari 2021 om 09:19 aangepast 09:51
De Franse componist en dirigent Pierre Boulez werkte in 1984 samen met gitarist en medecomponist Frank Zappa, in het Theatre de la Ville in Parijs.
De Franse componist en dirigent Pierre Boulez werkte in 1984 samen met gitarist en medecomponist Frank Zappa, in het Theatre de la Ville in Parijs. beeld AFP

Geen genre of hokje kreeg ooit vat op hem, uniek en origineel zijn vlaggen die zijn lading niet dekken. Dat vindt Co de Kloet (61). En hij is niet de enige. In de woorden van fotojournalist Scott Wallace: ‘Niemand wilde of kon Frank Zappa zijn, dus meldde hij zich als vrijwilliger.’

postuum

Frank Zappa (1940-1993) was een Amerikaans muzikant, bandleider, componist, video- en klankdocumentalist en workaholic. Vanaf zijn debuut op tv, hij bespeelde een fiets met een strijkstok, tot zijn dood aan kanker dertig jaar later maakte hij officieel 62 platen. Postuum zijn er al meer dan honderd uitgekomen: de man die het liefst achter zijn oeuvre zou verdwijnen, legde namelijk alles vast op geluids- en beelddrager.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.