Romantisch schoolmateriaal staat vol met clichés over Indië

Achtergrond
In het onderzoek naar het koloniale verleden van Nederland is er één historische bron die vaak over het hoofd wordt gezien, volgens historici Jacques Dane en Evelien Walhout: het onderwijsmateriaal. Wat leerden scholieren over Nederlands-Indië? ‘De karakterisering van de Maleiers is met een hedendaagse bril op bekeken schokkend.’
Jacques Dane Evelien Walhout
dinsdag 16 februari 2021 om 17:41 aangepast 10:09
'Avondbestemming', circa 1930, Frits van Bemmel (1898-1981). Serie: Milieuplaten – 12 platen voor het Indisch Onderwijs. J.B. Wolters Uitgevers Maatschappij N.V. Groningen/Den Haag/Batavia/Weltevreden.
'Avondbestemming', circa 1930, Frits van Bemmel (1898-1981). Serie: Milieuplaten – 12 platen voor het Indisch Onderwijs. J.B. Wolters Uitgevers Maatschappij N.V. Groningen/Den Haag/Batavia/Weltevreden. beeld Nationaal Onderwijsmuseum

Over de geschiedenis van Nederlands-Indië verschenen onlangs twee publicaties: Revolusi van David Van Reybrouck en De wraak van Diponogoro van Martin Bossenbroek. Deze studies zijn gebaseerd op grondig bronnenonderzoek en diepgravende mondelinge geschiedschrijving. In het onderzoek naar het koloniale verleden van Nederland is er één historische bron die vaak over het hoofd wordt gezien: leermiddelen voor het primair en voortgezet onderwijs. Behoudende historici denken dat deze bron niet interessant is: leermiddelen zijn geen harde bronnen, maar een slap aftreksel van de wetenschappelijke kennis uit de tijd waarin ze op school gebruikt werden. Maar is dit wel zo? Waarom zijn onderwijsbronnen óók belangrijk voor de koloniale geschiedenis?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Nederland vergeten, in Montenegro pas uit: A. den Doolaard. Honderd jaar berggeiten

A. den Doolaard? In Nederland gaan dan geen alarmbellen meer af. Maar in Montenegro wel. De vertaling van zijn roman Het land achter Gods rug is er net verschenen. En Radmila Perovic weet daar alles van.

Afbeelding

Deze spoorbrug trotseerde de tijd, maar de treinen zijn verdwenen

Het Nederlands Dagblad zoekt in de vrije natuur, in steden en in dorpen, naar een frisse neus en nieuwe ervaringen. Vandaag: de Bruggenroute in het natuurgebied Moerputten in Noord-Brabant.

Afbeelding

Kunstwerken geïnspireerd op het thema Exodus: 'Misschien zal ik ook mijn beloofde land hebben'

Je gaat op reis. Wie neem je mee? Wat laat je achter? Het Bijbels Museum riep kunstenaars op om werk in te sturen dat past bij het thema Exodus - uittocht: op reis gaan omdat blijven geen optie is.

Afbeelding

Waarom weten we zo weinig van menstruatie terwijl dit de helft van de bevolking elke maand raakt?

Het Nederlands Openluchtmuseum wil met een tentoonstelling het ongemak dat mensen soms nog steeds rond menstruatie ervaren doorbreken, door te laten zien hoe hier in vroeger tijden mee werd omgesprongen.

Afbeelding

Glans en reflectie bij Museum W

Nederland kent zo'n duizend officiële musea en daarnaast een groot aantal officieuze. Welke verborgen pareltjes zitten daartussen? Vandaag: museum W in Weert.

Afbeelding

Een blik van boven doet je stilstaan bij de kortzichtigheid die je in je leven kunt hebben

De mens ziet de wereld maar beperkt met de blik op ooghoogte. Laat staan dat we kunnen zien hoe het heden en verleden patronen nalaten in het landschap. In het Fries Museum kan dat nu wel.