Een heilige herontdekt. Wie is abdis Hildegard van Bingen?

Recensie
De middeleeuwse abdis Hildegard van Bingen is in de laatste decennia herontdekt en een identificatiefiguur geworden. Wie was deze mystica, die correspondeerde met de heersers van haar tijd?
Andries Zoutendijk
vrijdag 5 februari 2021 om 02:00
Schrijn met de relieken van de heilige Hildegard van Bingen in de parochiekerk van Eibingen.
Schrijn met de relieken van de heilige Hildegard van Bingen in de parochiekerk van Eibingen. beeld wikipedia

Hildegard van Bingen (1098-1179) was abdis in de buurt van Bingen aan de Rijn, waar ze een klooster stichtte voor nonnen van voorname komaf. Eeuwenlang werd zij in Duitsland en omstreken als een heilige vereerd, maar in de laatste decennia is zij herontdekt en een identificatiefiguur geworden: visionair, muzisch, fier en vroom. Haar muzikale composities worden gezongen door vrouwenkoren. Zij is aanwezig in de recente film van Herman Finkers, De beentjes van Sint-Hildegard, waarin de hoofdpersoon een pelgrimstocht maakt naar de beenderen van de heilige in Rüdesheim. Liefhebbers van natuurgeneeskunde kunnen gezondheidsproducten kopen die gebaseerd zijn op haar adviezen. Feministisch georiënteerde katholieken voelen zich gesteund d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij de Engelandvaarders was het verlangen naar vrijheid groter dan de angst voor de dood

In de veertigdagentijd schenken we in zeven verhalen aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 5: het Engelandvaardersmonument in Katwijk aan Zee.

Afbeelding

Torenwachter Jan

Afbeelding

Het atelier van kunstenaar Klaas Gubbels staat tjokvol. 'Als ik het kunst vind, is het kunst'

De stillevens van kunstenaar Klaas Gubbels zijn legendarisch. Hij schilderde meer dan 5000 koffiekannen. Ter gelegenheid van zijn 89e verjaardag verscheen onlangs Het ongelijke van hetzelfde, een boek over zijn werk.

Afbeelding

Huub Stapel werd als misdienaar geslagen, maar voelde warmte in zijn gezin: 'Mijn moeder was een heilige'

Het leven van Huub Stapel stond op z'n kop door wat hij ontdekte in het televisieprogramma Verborgen Verleden. Zijn voorstelling 'Alleen familie' is een liefdevolle ode aan zijn ouders. En een protest tegen de klassenmaatschappij.

Afbeelding

In de nieuwe bewerking van Tsjechovs 'De kersentuin' zijn de personages op de vlucht voor het trauma

Hoe laat je het verleden achter je, het paradijselijke deel, maar ook het traumatische? De eigentijdse bewerking van De kersentuin van Anton Tsjechov kiest vooral het trauma uit als hoofdoorzaak van alle problemen.

Afbeelding

Een monument voor oom Sjoerd en duizenden anderen die onderduikers verborgen

In zeven verhalen schenken we aandacht aan monumenten die herinneren aan het lijden en sterven van medemensen in het verleden. Vandaag deel 4: het onderduikersmonument op het terrein van voormalig Kamp Amersfoort.