Luister naar

Kinderfeestjes blijken het hart van de Nederlandse cultuur

Nieuws
‘De kinderverjaardag vormt het hart van de Nederlandse feestcultuur’, schrijft Irene Stengs in het boek Viraal Nederland dat vandaag verschijnt.
Sophia Geuze • redacteur
donderdag 21 januari 2021 om 03:00 aangepast 08:20
De verjaardag is voor het Nederlandse kind het hoogtepunt van het jaar, aldus Irene Stengs.
De verjaardag is voor het Nederlandse kind het hoogtepunt van het jaar, aldus Irene Stengs. beeld getty images

Amsterdam

Stengs onderzocht voor het Meertens Instituut in Amsterdam rituelen in crisistijd tijdens en net na de intelligente lockdown. De nieuwe rituelen die ontstonden, zoals klappen voor de zorg, zingen op balkons en beren voor de ramen, bleken van tijdelijke aard.

De Nederlanders missen de bestaande rituelen. En daarbij bleek vooral het niet normaal kunnen vieren van de kinderverjaardag het meeste pijn te doen. Premier Mark Rutte noemde het kinderpartijtje al in zijn speech van 16 maart bij het ingaan van de intelligente lockdown. Koning Willem-Alexander had het er vier dagen later ook over toen hij het Nederlandse volk toesprak.

hoogtepunt

De verjaardag is voor het Nederlandse kind het hoogtepunt van het jaar, schrijft Stengs. In Nederland wordt op de peuterspeelplaats en de basisschool geen verjaardag overgeslagen. En op woensdagmiddag en in het weekend worden er in Nederlandse speeltuinen, zwembaden, bioscopen, kinderboerderijen, parken, duinen, bossen en thuis duizenden kinderfeestjes gevierd.

‘Het wegvallen van levensloopvieringen grijpt direct in op het persoonlijke leven’, concludeert Stengs. Naast kinderverjaardagen zijn dat ook kraamfeesten, bruiloften, examenreizen, -stunts en -feestjes en pensioneringen en uitvaarten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.