Anne Dijk wil christenen en moslims helpen om in gesprek te gaan. ‘Het doel van Mohammed was een stabiele, vredige samenleving’

Interview
Christenen en moslims zijn al sinds het prille begin van de islam met elkaar in gesprek. Religiewetenschapper Anne Dijk ging veertien eeuwen terug in de tijd om te kijken naar de verdragen die de profeet Mohammed sloot met de christenen uit zijn tijd. In die contacten was er respect over en weer, maar benoemden beide partijen ook verschillen.
Remco van Mulligen
donderdag 8 oktober 2020 om 12:55 aangepast 13:49
Anne Dijk: 'Je kwetsbaar opstellen is belangrijk in een dialoog.'
Anne Dijk: 'Je kwetsbaar opstellen is belangrijk in een dialoog.' beeld Saskia Aukema

Anne Dijk vertaalde zes verdragen van Mohammed vanuit het Engels, soms met het Arabische origineel ernaast. Haar boek De verdragen van Mohammed met de christenen heeft een uitgebreide inleiding. Die begint met uitleg over het vroege christendom en het ontstaan van de islam – eerst laagdrempelig, daarna steeds meer verdiepend. Het boek eindigt met een reeks gespreksvragen die moslims en christenen helpen om een gesprek over de verdragen te voeren.

Als religiewetenschapper en islamoloog ligt het gesprek tussen christendom en islam haar na aan het hart. Dijk vertelt hoe haar vader, die dominee is, de teksten meelas. En hoe het haar raakte toen ISIS in 2016 de Franse priester Jacques Hamel in zijn eigen kerk vermoordde. Ze was op dat moment, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.

Afbeelding

Een landkaart van het verdwijnen. Terug naar Srebrenica

Emit Suljagic is directeur van het Srebrenica Memorial Center bij de plaats waar hij ook woonde tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië. Hij schreef in 2006 Briefkaarten uit het graf, een eerste ooggetuigenverslag, een getuigenis en herdenking van al zijn omgekomen familielede..