Anne Dijk wil christenen en moslims helpen om in gesprek te gaan. ‘Het doel van Mohammed was een stabiele, vredige samenleving’

Interview
Christenen en moslims zijn al sinds het prille begin van de islam met elkaar in gesprek. Religiewetenschapper Anne Dijk ging veertien eeuwen terug in de tijd om te kijken naar de verdragen die de profeet Mohammed sloot met de christenen uit zijn tijd. In die contacten was er respect over en weer, maar benoemden beide partijen ook verschillen.
Remco van Mulligen
donderdag 8 oktober 2020 om 12:55 aangepast 13:49
Anne Dijk: 'Je kwetsbaar opstellen is belangrijk in een dialoog.'
Anne Dijk: 'Je kwetsbaar opstellen is belangrijk in een dialoog.' beeld Saskia Aukema

Anne Dijk vertaalde zes verdragen van Mohammed vanuit het Engels, soms met het Arabische origineel ernaast. Haar boek De verdragen van Mohammed met de christenen heeft een uitgebreide inleiding. Die begint met uitleg over het vroege christendom en het ontstaan van de islam – eerst laagdrempelig, daarna steeds meer verdiepend. Het boek eindigt met een reeks gespreksvragen die moslims en christenen helpen om een gesprek over de verdragen te voeren.

Als religiewetenschapper en islamoloog ligt het gesprek tussen christendom en islam haar na aan het hart. Dijk vertelt hoe haar vader, die dominee is, de teksten meelas. En hoe het haar raakte toen ISIS in 2016 de Franse priester Jacques Hamel in zijn eigen kerk vermoordde. Ze was op dat moment, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..