Luister naar

Vluchten met een robot

Recensie
Robotjacht is echt een boek voor jongeren die van mysterie en avontuur houden. Er gebeurt van alles in een hoge versnelling wat al meteen te merken is in de intense proloog.
Annette van der Plas
woensdag 5 februari 2020 om 03:00 aangepast 10:15
Afbeelding
beeld uitg. condor

Daarin neemt de Engelse auteur Damien Love de lezer mee naar een muffe speelgoedwinkel in een oude buurt in Praag. De eigenaar van de winkel wordt aangevallen door twee bijzondere figuren: Een man met een vilthoed en een lange jas en een klein, ernstig meisje. Na de proloog begint het boek kalm en rustig. Alex (12) woont bij zijn moeder en heeft zijn eigen alledaagse problemen op school. Hij probeert pester en klasgenoot Kenzie zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Dan ontvangt hij een bijzonder pakketje van zijn opa, dat al zijn aandacht opeist, namelijk een oude, tinnen robot. ‘Wat vind je van deze kleine lelijke woesteling? Deze is bijzonder. Zorg er goed voor!’, schrijft zijn opa erbij.


De robot ziet er boos en ellendig uit, en is gemaakt van goedkoop, dun grijsgroen tin. Al snel merkt Alex dat zijn opa gelijk heeft, er gebeuren vreemde dingen en hij voelt dat de robot daarmee te maken heeft. Welke geheimzinnige krachten herbergt het stuk staal? En waarom hebben rare figuren er alles voor over om de robot te stelen? Zijn opa weet de antwoorden, maar hij heeft geen tijd om het Alex uit te leggen, want ze moeten zo snel mogelijk vluchten om niet in handen van hun vreemde achtervolgers te vallen. De robot gaat mee. Magie en realiteit vloeien in elkaar over in een vlijmscherp en pakkend avontuur dat Alex door half Europa voert. Lukt het Alex de wereld te redden van duistere krachten? En durft zijn opa hem te vertellen waarom hun achtervolgers Alex lijken te kennen van vroeger?

De debuterende auteur schrijft een spannend en boeiend verhaal dat de lezer vanaf het eerste moment in zijn greep houdt. De magische eigenschappen en krachten van de robots en de mysterieuze achtervolgers zijn soms wat vervreemdend en het taalgebruik gaat een enkele keer wat te ver.

Voor jonge liefhebbers van thrillers met een psychologisch laagje is het boek echter zeker het lezen waard. Ook omdat de gebeurtenissen zo levensecht beschreven zijn dat je het bijna voor je kunt zien.

Robotjacht

Damien Love. Uitgeverij Condor, Amsterdam 2019. Vertaald uit het Engels door Maria Postema, 336 blz. € 17,99 12+

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..