Luister naar

Vluchten met een robot

Recensie
Robotjacht is echt een boek voor jongeren die van mysterie en avontuur houden. Er gebeurt van alles in een hoge versnelling wat al meteen te merken is in de intense proloog.
Annette van der Plas
woensdag 5 februari 2020 om 03:00 aangepast 10:15
Afbeelding
beeld uitg. condor

Daarin neemt de Engelse auteur Damien Love de lezer mee naar een muffe speelgoedwinkel in een oude buurt in Praag. De eigenaar van de winkel wordt aangevallen door twee bijzondere figuren: Een man met een vilthoed en een lange jas en een klein, ernstig meisje. Na de proloog begint het boek kalm en rustig. Alex (12) woont bij zijn moeder en heeft zijn eigen alledaagse problemen op school. Hij probeert pester en klasgenoot Kenzie zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Dan ontvangt hij een bijzonder pakketje van zijn opa, dat al zijn aandacht opeist, namelijk een oude, tinnen robot. ‘Wat vind je van deze kleine lelijke woesteling? Deze is bijzonder. Zorg er goed voor!’, schrijft zijn opa erbij.


De robot ziet er boos en ellendig uit, en is gemaakt van goedkoop, dun grijsgroen tin. Al snel merkt Alex dat zijn opa gelijk heeft, er gebeuren vreemde dingen en hij voelt dat de robot daarmee te maken heeft. Welke geheimzinnige krachten herbergt het stuk staal? En waarom hebben rare figuren er alles voor over om de robot te stelen? Zijn opa weet de antwoorden, maar hij heeft geen tijd om het Alex uit te leggen, want ze moeten zo snel mogelijk vluchten om niet in handen van hun vreemde achtervolgers te vallen. De robot gaat mee. Magie en realiteit vloeien in elkaar over in een vlijmscherp en pakkend avontuur dat Alex door half Europa voert. Lukt het Alex de wereld te redden van duistere krachten? En durft zijn opa hem te vertellen waarom hun achtervolgers Alex lijken te kennen van vroeger?

De debuterende auteur schrijft een spannend en boeiend verhaal dat de lezer vanaf het eerste moment in zijn greep houdt. De magische eigenschappen en krachten van de robots en de mysterieuze achtervolgers zijn soms wat vervreemdend en het taalgebruik gaat een enkele keer wat te ver.

Voor jonge liefhebbers van thrillers met een psychologisch laagje is het boek echter zeker het lezen waard. Ook omdat de gebeurtenissen zo levensecht beschreven zijn dat je het bijna voor je kunt zien.

Robotjacht

Damien Love. Uitgeverij Condor, Amsterdam 2019. Vertaald uit het Engels door Maria Postema, 336 blz. € 17,99 12+

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..

Afbeelding

Wie regelmatig preekt, zal de vraag achter dit boek herkennen: heb ik er zin in? Dit boek doet een poging om die zin te zoeken, vast te houden en vooral te stimuleren.